Хіти тижня. В Україні розробили унікальну снайперську гвинтівку, - директор заводу "Zbroyar"

Багато співробітників Служби безпеки України і Міноборони купували собі гвинтівки “Зброяра” індивідуально. Досить зброї віддавали в зону АТО і прикордонникам волонтери.

Сергій Горбань. Фото: delo.ua.

Сергій Горбань, засновник і гендиректор заводу “Zbroyar”, розповів виданню delo.ua про виробництво українських гвинтівок, співпрацю з Міноборони, замовленнях для Нацполіціі і амбіції стати постачальником №1 та повністю переозброїти українську армію. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із матеріалами цієї бесіди.

Ви називаєте себе лідером з виробництва цивільної нарізної зброї в Україні – що дає вам право так говорити? Що в гвинтівках “Зброяра” власне українського?

По-перше, потрібно розрізняти виробництво комплектуючих і розробку: гвинтівки Z-008 і Z-10 повністю спроектовані нашим конструкторським бюро.

По-друге, побудувати виробництво зброї від “А” до “Я” в заводських умовах поки неможливо, але ми до цього прагнемо. Якщо раніше на заводі випускали 30% запчастин, а решта купували, то зараз в Z-008 і Z-10 ми самостійно робимо близько 87% комплектуючих. Для гвинтівки Z-15 на базі AR цей показник незначно менший.

Ми змушені купувати заготовки стволів за кордоном – в Україні просто немає підприємства, яке випускало б таку продукцію належної якості. Зараз одна з наших цілей – перейти на виробництво замкнутого циклу і випускати 100% комплектуючих. Тим більше, що це одна з вимог держави.

Чи надходять держзамовлення? Якщо так – то на яких умовах працюєте?

У чому полягає співпраця з державою: ми прийшли до Міністерства оборони і дали дві гвинтівки. Там їх протестували і сказали: “Нам подобається, давайте працювати далі”. А далі виникли проблеми, тому що потрібно пройти держвипробування і підготувати документацію. Випробування ж проводять за певною методикою за допомогою зброя, спеціальних пристроїв, інструментів і камер, які в країні виявилися в занедбаному стані. Масу всього нам довелося купувати і метрологічно атестувати самостійно, хоча за рахунок цього і доукомплектовали свій завод випробувальним обладнанням.

Зараз надходять перші держзамовлення – через півтора року від дня, коли ми прийшли в Міноборони. Це ще досить швидко: автомат Калашникова впроваджувався в життя на порядок довше.

Z-10, до речі, вважається у нас перспективним зразком для заміни CВД (снайперська гвинтівка Драгунова – Ред.), Але я думаю, це нескоро відбудеться, держава до цього не готова.

З якими держструктурами зараз працюєте? Хто з силовиків користується вашою зброєю?

З Міністерством оборони і Нацполіцією, хоча поки замовлення невеликі. Багато співробітників Служби безпеки України і Міноборони купували собі гвинтівки “Зброяра” індивідуально. Досить зброї віддавали в зону АТО і прикордонникам волонтери. Наприклад, більше всіх купила і передала до Міністерства оборони компанія Roshen.

Зараз ви уникаєте говорити про цифри отриманих держзамовлень, але теоретично – яке “ідеальне замовлення” від держави було би для вас рентабельним?

Якби держава заявила, що бачить в нас основного системного постачальника індивідуальної стрілецької зброї. Проблема в тому, що держава тільки вчиться працювати з приватними компаніями, як і приватні компанії з державою. Купити за кордоном і продати силовим структурам – це одне. А розробити, спроектувати, впровадити технологію по виготовленню, провести всі випробування і нести за це відповідальність – це зовсім інше і вимагає інших сум інвестицій.

Хто ваші клієнти, крім держави?

Приватні особи і дилери. На ринку зброї діють точно такі ж правила, як і всюди: великим імпортерам легше привести масову американську або китайську продукцію і продати її дорожче.

Чи плануєте експансію за кордон?

У нас є невеликі поставки в Чехію, Польщу, Молдову і Грузію, але поки ми зосереджені тільки на українському ринку. Щоб виробляти зброю на експорт, нам ще потрібно вдосконалити підприємство, і ми над цим працюємо.

У вашій групі “Асканія” 12 компаній, “Зброяр” – одна з них. Збройний бізнес у вас прибутковий?

Ми розраховуємо, що з урахуванням інвестицій до кінця цього року підприємство почне самооплачуватися.

Який стратегічний план розвитку бізнесу “Зброяра” на наступні 5 років?

Цивільний ринок обмежений, і наша стратегічна задача – це робота з державою. У планах стати постачальником №1 і повністю переозброїти нашу армію.

Крім того, ми прагнемо до виробництва зброї і боєприпасів замкнутого циклу, і одна з перспектив нашого розвитку – створення патронного виробництва цільового високоточного призначення.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...