Хіти тижня. Ватажок осетинських бойовиків: Що відомо про ліквідованого на Донбасі терориста "Мамая" (фото, відео)

До появи в Донецьку 28 квітня 2014 року Мамієв жив у Владикавказі. Був одним з лідерів осетинського осередку лівопатріотичної організації "Суть часу", засновником якої називають політолога Сергія Кургіняна.

Ліквідований бойовик з Осетії "Мамай". Фото:Антикор

Українські військові продовжують відбивати атаки бойовиків і взяли під контроль село Південне, розташоване в сірій зоні. За даними розвідки, тільки протягом 17 травня ворог втратив шістьох. Серед них - осетин Олег Мамієв з позивним "Мамай". Що відомо про вбитого бойовика, як він з'явився на Донбасі і які завдання виконував, з'ясовувала Українська правда, зазначають Патріоти України.

Через травневе загострення на Донбасі командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв закликав Олександра Хуга, першого заступника голови СММ ОБСЄ, переконати сепаратистів припинити вогонь. За словами українських військових, бойовики активно використовують зброю, заборонену Мінськими угодами. Під 930 обстрілів, зафіксованних з початку місяця, потрапляють і цивільні.

17 травня снаряд прилетів у двір школи в Світлодарську прямо під час занять. На щастя, з дітей ніхто не постраждав. Легкі поранення отримав місцевий житель, який проїжджав повз навчальний заклад на машині.

В ніч з 17 на 18 травня бойовики накрили снарядами житловий квартал в Троїцькому. В результаті загинули батько і 13-річний син.

Найманець з Владикавказа

Провокуючи українських військових і вбиваючи мирних українців, сепаратисти зазнають втрат. Увечері 17 травня під час боїв в "Промці" (промислова зона на околиці Авдіївки - ред) ліквідували командира "інтернаціональної бригади "П'ятнашка", 40-річного Олега Мамієва.

За повідомленнями сепаратистських пабліків, над головою Мамієва розірвався снаряд, випущений з станкового гранатомета АГС-17. Бойовик отримав осколкові поранення в голову, груди і живіт, і помер на операційному столі. Протягом 2-3 годин лікарі намагалися врятувати його життя.

Пізніше на своїй сторінці в "Фейсбук" Дмитро Корчинський розповів: Мамая вбив боєць 8-го батальйону Української Добровольчої Армії з позивним "Кіпіш". Втім, офіційної інформації про те, за яких обставин загинув бойовик, в штабі ООС не оприлюднювали. Олег Мамієв - активний учасник війни в Південній Осетії в 2008 році, а також грузино-осетинського конфлікту 2004-го. Називав себе "патріотом Росії". Мав тісні зв'язки з нинішнім "президентом" Південної Осетії Анатолієм Бібіловим, який матеріально допомагав і допомагає воюючим на Донбасі осетинським "добровольцям".

За даними сайту "Миротворець", Мамай володів приватним охоронним агентством і колекторською конторою. У Мамієва є двоє синів Заур і Роман. Останній вчиться в Лондоні, а Заур, як і батько, бере участь в незаконних військових формуваннях.

До появи в Донецьку 28 квітня 2014 року Мамієв жив у Владикавказі. Був одним з лідерів осетинського осередку лівопатріотичної організації "Суть часу", засновником якої називають політолога Сергія Кургіняна. У Північній Осетії Мамієв був відомий під позивним "Туалец". - Так мене називали на честь ущелини (Туальське - ред), звідки мій рід вийшов, - пояснював Мамієв в інтерв'ю одному з сепаратистських Youtube-каналів. - Але місцеві (жителі Донецька - ред) не могли цей позивний вимовити. Мамай почав воював у складі підрозділу "Восток", під керівництвом колишнього співробітника СБУ Олександра Ходаковського. Брав участь в атаках на донецький аеропорт. Як згадував у квітні 2015 го терорист Ходаковський, осетини, що приїхали навесні 2014 року, були "дуже ідейно налаштовані". Говорив, що "події на Донбасі, які транслюються в Росії, зачепили їх за живе".

"Думав, це буде швидка війна"

"Кар'єра" Мамієва пішла в гору з переходом в так звану "Пятнашку" - 15-у "інтернаціональну бригаду". Спочатку вона складалася з 15 осіб - в основному з абхазів і двох етнічних вірмен. До бригади поступово примикали грузини, серб, молдаванин, італієць і жителі Донецької області з українськими паспортами.

Керував "Пятнашкою" Ахра Авідзба на прізвисько "Абхазія". Але восени 2016- го, після вбивства Мотороли в ліфті житлової "дев'ятиповерхівки", він покинув Донбас.

По Донецьку ходили чутки, що саме Авідзба організував вбивство Мотороли. Нібито він не міг пробачити дружині Мотороли вкрай негативні відгуки про відпочинок в Абхазії, залишені в соцмережах.

Авідзба все ж повернувся в Донецьк, але влада в "Пятнашці" вже була захоплена Олегом Мамієвим. За його словами, підрозділ брав активну участь в боях в Авдіївській промзоні, за депо в районі Ясинуватої, у Крутій Балці та Мар'їнці.

На початку цього року Мамай в інтерв'ю сепаратистським ЗМІ поскаржився: "Поїхав, думав, це буде швидка війна. Допоможемо і поїдемо. Але війна все триває і триває".

Осетинський бойовик Мамай активно просував ідею "боротьби з фашизмом на Донбасі". Був частим гостем в Москві на різних конференціях і брифінгах, як співзасновник так званого "Союзу добровольців Донбасу". Розповідав пропагандистським ЗМІ РФ про "звірства київського режиму".

Головною метою "Пятнашки" Олег Мамієв називав "не допустити прориву українських військових в Донецьк".

- В першу чергу потрібно захистити кордон Росії. У нас є одна загальна Росія, за яку ми повинні віддати свою кров, - так в одному з останніх інтерв'ю Мамієв охарактеризував свої завдання в українському Донецьку.

Смерть "Мамая" - не перша серед "польових командирів" так званих "ДНР" і "ЛНР". За чотири роки війни бойовики, зокрема, втратили: Михайла Толстих ( "Гіві") - ватажка угруповання "Сомалі"; Арсена Павлова ("Моторола"), командира "Спарти"; Євгена Жиліна, лідера "Цитаделі"; Олексія Мозгового, який очолював угруповання "Привид" та ін.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...