Хіти тижня. "Він не має канонічного права": В УПЦ МП запропонували накласти анафему на Вселенського патріарха Варфоломія

На фоні подій навколо питання української автокефалії у рядах гілки московського патріархату в Україні розпочалася істерика.

Речник УПЦ МП архієпископ Климент. Фото:YouTube

Рішення Константинополя про зняття анафеми з глави Української православної церкви Київського патріархату патріарха Філарета і глави Української автокефальної православної церкви патріарха Макарія є "абсолютно неправовим". Таку думку російському інформагентству ТАСС озвучив речник УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря), повідомляють Патріоти України.

За словами Климента, за це самого Вселенського патріарха Варфоломія слід покарати анафемою.

"Це рішення абсолютно неканонічне, тому що ця територія не належить Константинопольському патріархату, то яким чином він може знімати анафеми? Він не має на це ніякого канонічного права. Думаю, що за такі дії на патріарха Варфоломія треба накласти анафему", - сказав речник УПЦ МП.

Архієпископ Климент підкреслив, що УПЦ МП не визнає рішення Константинопольського патріархату про надання Україні автокефалії. "Ми ці дії не визнаємо і розцінюємо їх як дії, спрямовані на розкол православ'я на Україні", - зазначив він.

Климент заявив, Українська православна церква Московського патріархату не дасть своєї згоди на об'єднання з іншими церквами. За його словами, Московський патріархат "точно не піде на таке об'єднання". Він додав, що не дуже вірить "в технічне об'єднання Київського патріархату з другою неканонічною Українською автокефальною церквою на чолі з [патріархом] Макарієм".

Сьогодні, 11 жовтня, стало відомо, що Синод Вселенського патріархату відновив в канонічному сані Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. Патріарх УПЦ КП повідомив, що зняття з нього анафеми Константинополем відкрило можливість до об'єднання Київського патріархату з архієреями Московського патріархату, які цього захочуть.

Російська православна церква в 1997 році піддала анафемі патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка). У 1992 році Московська патріархія позбавила його сану митрополита, звинувативши в розкольництві. Також РПЦ не визнавала УАПЦ, яку з 2015 року очолює митрополит Макарій (Малетич).

Триденний синод Вселенського патріархату розпочався 9 жовтня в Стамбулі. Засідання пройшло в закритому режимі. 11 жовтня в Стамбулі митрополит Гальський Еммануїл заявив, що Синод Вселенського патріархату прийняв ряд рішень, що стосуються автокефалії Української православної церкви.

"Вселенський патріархат продовжує процедуру надання Томосу Українській церкві. Друге: відновити ставропігію Вселенського патріархату в Києві, одну з багатьох ставропігій в Україні, що існували тут завжди", - сказав він.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...