Хіти тижня. "За рибу гроші": Названо єдину користь для світу від незаконного та небезпечного Керченського мосту

Вчені ведуть постійне спостереження за сезонними міграціями промислової риби в Азово-Чорноморському басейні.

Зараз хамса збирається в великі і щільні зграї і виходить через Керченську протоку з Азовського моря, де нагулювалась в літній період, в більш тепле Чорне море, до місць майбутньої зимівлі. В першу чергу мігрує молодь, а пізніше, в кінці осені, буде виходити доросла хамса, - передають Патріоти України з посиланням на кримські ЗМІ.
Так, в повідомленні наголошується, що мігруючі косяки риби вільно проходять між опорами Кримського мосту. Від Тамані до Керчі - це 595 конструкцій з кроком до 63 метрів, за винятком двох фарватерних опор: між ними 227 метрів. Проектні рішення приймалися з урахуванням характерної для даного регіону масової міграції кефалі, ставриди, хамси та інших видів риб в певні періоди року.
За зграями хамси слідують морські і пернаті хижаки, в тому числі дельфіни, риба луфарь, а також чайки і баклани. Вчені відзначають, що Кримський міст, зокрема, допомагає мальку втекти від погоні: вони ховаються в тіні автодорожніх і залізничних опор і прогонових будов. У свою чергу керівник управління океанографії і природоохоронних досліджень «АзНДІРГ» Тимофій Барабашин заявив: «Молодь хамси мігрує з Азовського моря в Чорне і назад щороку. Опори Кримського мосту привертають зграї молоді, де вона в тіні ховається від хижаків, в першу чергу - чайок і бакланів. Міст тут виконує свого роду захисну функцію, нехай і в локальних масштабах».
Спостереження за екосистемою в Керченській протоці, а також Таманській і Донській затоках та інших водних об'єктах, розташованих в районі великого будівництва, проводяться щоквартально з осені 2015 року з екопрограмою Кримського мосту. В ході минулого весняно-літнього моніторингу вчені фіксували поблизу Кримського мосту в різні дні до 600 дельфінів. Афаліни і азовки - вірні супутники великого будівництва, що говорить про відсутність негативного впливу проекту на екологію в регіоні.

Наостанок, провідний інженер з охорони навколишнього середовища ФКУ Упрдор «Тамань» Оксана Фурсова зазначила: «Вчені в ході чергового моніторингу в Керченській протоці зафіксували, що всі біологічні процеси в морському середовищі протікають без порушень, а пальові складові Кримського мосту служать привабливою кормовою базою для косяків риб, які, в свою чергу, притягують велику кількість ссавців».

Опублікував: Олег Устименко

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...