"Холодом коріння трав й дерев із землею змикає": 28 жовтня православні відзначають день Євфимія Солунського

Мощі святого зберігаються в базиліці Святого Дмитрія в Салоніках.

Преподобний Євфимій Солунський. Фото:уніан

28 жовтня православні вшановують пам'ять преподобного Євфимія Солунського. Про це пише сайт ukr.media, передають Патріоти України.

Народився він у християнській родині в 824 році у Візантії. За наполяганням батьків рано одружився. Але вже в 18-річному віці залишив дружину і дочку, щоб прийняти постриг у монастирі на горі Олімп.

Пізніше він став схимником - дав клятву дотримуватись аскетичного способу життя. Оселився на горі Афон разом з відлюдником Йосипом. Коли Йосип помер, Євфимій заснував чернечу громаду. Відновив з руїн стародавній монастир святого Андрія.

Помер Євфимій в Палестині в 898 році. Мощі святого зберігаються в базиліці Святого Дмитрія в Салоніках.

У дохристиянські часи цього дня наші предки вшановували богиню Дану. Згодом поклонялися Мокоші. Ці богині охороняли і захищали рід, пологи та немовлят. Також їх вважали покровительками рукоділля. А тому у жертву цього дня їм приносили прядиво і полотно.

Наступного дня починали великі роботи – ткання, вишивання, пошиття одягу. Лише у п'ятницю заборонялося працювати голкою, ножицями, веретеном. Вірили, що цього дня душі покійних родичів відвідують свій рід. А тому працювати не варто – можна поколотися.

Наші пращури говорили: "Єфимій холодом коріння трав й дерев із землею змикає, всяку комаху в тьмяній траві укриває, сон навіває", "Як зачнеться на Єфимку моква, то аж до морозів".

За повір'ями, з Євфимія злі духи починала заважати жінкам і дівчатам в будь-якому починанні. Плутали пряжу, рвали тканину, били горщики. Говорили, що побачити мару можна лише в одній ситуації – якщо вона сяде за ткацький стан, щоб зіпсувати роботу ткалі.

У цьому випадку потрібно було осяяти нечисту силу хресним знаменням і попросити Євфимія про допомогу.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...