"Кладовище розрослося мало не в половину": Мешканка Донецька про могили російських найманців (фото)

Свіжих могил, над якими стоять хрести з номерами, без імен і прізвищ, в Донецьку стає більше з кожним днем.

Могили бойовиків у Донецьку. Фото: Сегодня.

В окупованому Донецьку повним ходом готуються до поминальної неділі. На кладовищах приводять в порядок поховання, виносять сміття і фарбують огорожі. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Ось тільки не всіх покійних прийдуть пом'янути родичі і друзі. Два донецьких цвинтарі закриті для відвідування, а на відкритих цвинтарях – сотні безіменних могил. Свіжих могил, над якими стоять хрести з номерами, без імен і прізвищ, в Донецьку стає більше з кожним днем. Це вбиті бойовики так званої "ДНР", які знайшли свій безславний кінець на Донбасі. До них не прийдуть батьки, діти, друзі – для них вони безслідно зникли назавжди.

На кладовищі шахти "6-Капітальна" могили бойовиків, похованих у 2014-2015 роках, просіли. Там же, де померлі були упізнані і поховані під власними іменем-прізвищем, їхні портрети, роздруковані на принтері і вставлені в дешеві рамочки, вже вицвіли від сонця, дощу і вітру. Подекуди на хрестах стрибають брудні шматки прапорів "Новоросії", а свіжих квітів на цих могилах немає.

На табличках з датами вражають роки народження – 80-90-ті... Рідко можна зустріти когось старшого віку. За що згинули молоді чоловіки у розквіті сил, вже ніхто не відповість. Біля поховань найманців трактор вже вирив шість нових ям по два метри завглибшки – заготовки для майбутніх могил. Останнє поховання датоване 1 травня цього року.

- Ви знаєте, те ж саме діється на Щегловському цвинтарі і на інших теж. Ми були восени, приїхали днями прибрати могилки – і побачили, що кладовище розрослося мало не в половину. Безіменних хрестів і табличок не бачили, а от з фотографіями військових – повно! Мабуть, це місцеві, раз родичі витратилися на пам'ятник і огорожу, – розповіла мешканка Донецька Марина Скоровертова.

З 28 кладовищ Донецька закритими ось вже другий рік залишаються Ново-Ігнатівське, воно ж Іверське, цвинтарі неподалік аеропорту, і "15-е Застанційне", розташоване ближче до залізничного вокзалу. - Цвинтарі біля Свято-Іверського жіночого монастиря та кладовище №15 закриті. Для відвідування їх відкриють тільки коли закінчиться війна і всі розмінують. Зараз там перебувати небезпечно, – заявили в КП "Ритуальна служба Донецька". – На території кладовищ і біля них проходили бойові дії і зараз вони на лінії зіткнення. Небезпека снарядів, що не розірвалися, дуже велика. Донеччани сумують: ось вже два роки вони не можуть потрапити на могили близьких, відвідати їх і навести там порядок. На старих кладовищах донеччани побачили, що частини металевих огорож вкрадені. Тут панує тотальне мародерство.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...