Комунальник-"кріт": На Донеччині затримали інформатора бойовиків, який мріяв очолити групу диверсантів (фото)

Оперативники вже знали про те, що на півночі області завівся «кріт» та відстежували зрадника.

Затриманий інформатор бойовиків. Фото: прес-служба Нацполіції.

32-річний мешканець Дружківки передавав бойовикам через інтернет дані про дислокацію та переміщення Збройних Сил України. Крім того, працівник комунального підприємства мав доступ до інформації про розміщення стратегічних об’єктів життєзабезпечення та списку учасників АТО і готувався до проведення диверсій. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на прес-службу Нацполіції у Донецькій області.

Злочинним планам, що загрожували безпеці цілих міст, завадили правоохоронці – зрадник був затриманий на блокпості під Маріуполем, куди він направлявся по роботі. Зупинити небезпечного зловмисника вдалося завдяки ретельному контролю на блокпості. Поліцейські, які несуть службу на в’їзді у півмільйонне місто, не оминули увагою службову автівку одного з підприємств Донецької області – стандартну перевірку пройшли і водій, і пасажир – економіст, який їхав у робоче відрядження.

Правоохоронці виявили, що пасажир мав зв'язок з особами, причетними до окупації регіону. Більше того - з’ясувалося, що саме цей чоловік є тим пособником терористів, якого вже відпрацьовували співробітники кримінальної поліції Головного управління, що займаються контррозвідкою. Оперативники вже знали про те, що на півночі області завівся «кріт» та відстежували зрадника.

Поліцейські встановили, що 32-річний дружківчанин, який працював в місцевому комунальному підприємстві, від самого початку 2014 року брав участь у діяльності, спрямованої на порушення територіальної цілісності України. Він зізнався, що підтримував ідеї створення фейкової «республіки», за наказом свого керівника виходив на антимайдан в Дружківці, голосував на незаконному «референдумі», а з початку 2015 року став інформатором бойовиків. Чоловік перейшов працювати на комунальне підприємство у Краматорську і під час поїздок між містами збирав інформацію про дислокацію та переміщення українських військ.

- Я до останнього часу передавав дані про техніку та підрозділи ЗСУ адміністраторці одній з груп «ДНР» в соціальній мережі. Записував номери автомобілів у телефоні, а потім пересилав їй з фото подібної техніки, завантаженим з інтернету, - розповідає затриманий.

Ці дані бойовики використовували у своїй пропаганді. Так, цієї осені чоловік передав координаторам терористів відомості про те, що на залізничному вокзалі Дружківки знаходяться три САУ Збройних Сил України. Відразу після цього один з ватажків бандформувань «ДНР» Басурін повідомив про прибуття ешелону вже з п’яти (!) САУ, додавши обов’язковий елемент пропаганди – «з написами USA». Цитуючи донесення дружківського комунальника, кожного разу бойовик зазначав, що інформація надана нібито «розвідкою ДНР».

Відчувши свою «значущість», адепт «руського миру» пішов далі та запропонував терористам свої послуги у якості члена ДРГ. Чоловік мав доступ до інформації про розташування газорозподільних станцій на території Донецької області та був готовий як передати ці дані терористам, так і особисто виконувати диверсії.

Крім того, інформатор бойовиків, користуючись службовим становищем, у будь-який момент міг передати терористам списки учасників бойових дій в АТО, які зберігалися у комунальному підприємстві в категорії пільговиків. Але терористи не поспішали приймати новобранця до своїх лав. Координатори бойовиків повідомили, що на території Дружківки диверсійно-розвідувальних груп ще немає, але якщо він пройде у Донецьку відповідну підготовку, то зможе очолити першу з них.

Кандидату надіслали присягу на вірність «ДНР» та список документів, які необхідно надати. Але вступити у лави «ДНР» пособник терористів не встиг – його затримала поліція. Водій підприємства, з яким їхав затриманий, був відпущений та повідомив про ситуацію керівництво, а вже за кілька годин сторінка інформатора терористів в соцмережі, рівно як і уся переписка з координаторами «ДНР» була стерта його рідними.

Однак під час документування злочинної діяльності ворожого агента оперативники вилучили комп’ютерну техніку та відновили усі дані. Вони передані для експертизи та будуть додані до матеріалів кримінального провадження у якості речових доказів.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.256 «Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності» Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі. Триває досудове розслідування.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...