"Корінний народ - тільки якути!": У Республіці Саха росіянам нагадали про їхнє місце

Конституційний суд Республіки Сaхa (Якутія) постановив внести до Конституції республіки уточнення з приводу внесення ясності щодо правового статусу корінного народу.

Якути. Фото: Daypic.ru.

Згідно з постановою Конституційного суду Якутії, яка була оголошена головою суду Олександром Ким-Кименом, віднині корінним народом Якутії слід вважати лише представників якутського етносу. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на Диалог.

Конституційний суд Республіки Сaхa (Якутія) постановив внести до Конституції республіки уточнення з приводу внесення ясності щодо правового статусу корінного народу Якутії. У трактуванні юристів РФ "в конституційній зміні криються небезпечні юридичні казуси, які загрожують створенням в багатонаціональній Якутії етнокрaтичного режиму, схожого з тим, що існує в Татарстані".

Згідно з постановою Конституційного суду Якутії, віднині закріплюється "визнання території Сaхa (Якутії) рідною землею і історичною батьківщиною якутського народу, джерелом його економічного благополуччя, унікальної культурної і мовної ідентичності, а конституційно-правовий статус Республіки Сaхa (Якутія) — формою його соціально-політичної і державно-правової організації, як історично своєрідної національної спільноти у складі Російської держави".

У постанові також говориться про "сукупність природних колективних прав корінного народу Якутії, ім'ям якого названа Республіка Сaхa (Якутія)". "Прийнявши процитовану вище постанову, Конституційний суд Якутії формально підтверджує, що єдиним корінним народом історичної багатонаціональної Якутії є лише якути. Інші народи, що проживають в республіці, — росіяни, юкaгири, чукчі, евенки і так далі – формально перестають бути корінними жителями найбільшої національної республіки Росії", – повідомив виданню Eadaily аналітик Мусa Ібрaгимбеков.

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...