"Кремль буде активно розхитувати ситуацію. З вересня все почнеться", - Арестович пояснив, що Путін приготував для України

За словами військового експерта, бої на Донбасі будуть продовжуватися. Але на перший план вийдуть проросійські політики. А в Кремлі будуть нагнітати ситуацію, звинувачуючи у всьому "криваву хунту".

Олексій Арестович. Фото:62.ua

З наближенням виборів президента і Верховної Ради Кремль буде максимально підключати свої ресурси для отримання політичного і економічного контролю над Україною. Якими методами буде діяти Москва і як Україні утримати свою незалежність, розповів відомий військовий експерт і блогер Олексій Арестович, зазначають Патріоти України.

- До виборів залишилося трохи більше півроку, що нас чекає?

- У мене насправді не дуже оптимістичний прогноз. З вересня все почнеться. Люди повернуться з відпусток - і як піде. Становище страшне: Кремль буде активно розхитувати ситуацію, особливо південь. Гарячими точками дестабілізації можуть стати Херсон, Бердянськ, Маріуполь. Ми вже зараз бачимо: там активістку - борця з сепаратистами - облили кислотою, там АТОшники вбивають АТОшниквв, у Києві невеликий конфлікт закінчується стріляниною. Народ зірвався з ланцюга. У суспільстві є величезний запит на насильство.

- Ситуація до виборів буде тільки посилюватися?

- Ми спостерігаємо картину, коли з екранів телеканалів і на вулицях все частіше лунають закиди на адресу влади - Міноборони, поліції, президента. Зараз дуже багато хто хоче зняти Петра Олексійовича (Порошенка). Я не «порохобот», але можу сказати абсолютно точно: інші кандидати, окрім Порошенка, - це Росія, на жаль. Ми потрапили в таку ситуацію, коли влада не може забезпечити різке економічне зростання, отримуючи у відповідь порцію обурення від населення. Масло у вогонь будуть підливати агенти Кремля, які діють всередині України.

Якщо ми подивимося на Юлію Тимошенко, колишніх «регіоналів», Віктора Медведчука, то побачимо, що ми потрапили у важку ситуацію, в якій Порошенко - наш єдиний шанс на збереження проєвропейського вектора розвитку України. Так, у нього є недоліки - це і корупція, і ряд інших речей, але прихід до влади інших кандидатів для нас катастрофічний.

У Кремлі є дві вежі: в 2014 році силовики взяли верх і отримали добро на військове підпорядкування України. Оволоділи Кримом, спробували зробити те саме з Донбасом, але отримали жорстку відсіч. У Кремлі зрозуміли, що Україна воює добре, а продається ще краще. Тому не варто з нею воювати, а потрібно її купувати. Це і відбувається: друга вежа Кремля отримала добро на реалізацію плану політичного підпорядкування України.

- Тобто військові методи тиску Путін змінить на політичні?

- Бої на Донбасі будуть продовжуватися. Але на перший план вийдуть проросійські політики. А в Кремлі будуть нагнітати ситуацію, звинувачуючи у всьому «криваву хунту», будуть говорити: «Україна нам не ворог. Подивіться на Усика - з ним же все добре ». Буде розкручуватися так званий «кейс Усика».

- Яке майбутнє чекає Україну в разі перемоги проросійського політика?

- Якщо на Банкову зайде хтось із кандидатів (може, Юля, а може, Гриценко чи хтось із екс- «регіоналів»), то почнуть просуватися тези про розв'язуванні війни на Донбасі «режимом» Порошенка, будуть мирити Україну з Росією . В результаті Путін отримає Україну тепленькою через рік-два. При реалізації такого сценарію нашу країну зроблять максимально залежною від РФ: змусять купувати газ, нафту, російську зброю. Таким чином, Україна втратить свою незалежність, ставши просто слабким сусідом, який не може без зв'язку з Росією.

- Які шанси в України не допустити такого сценарію?

- Справа в тому, що в Україні утворився штат з десятків тисяч військових, а також тисяч активістів, для яких перемога прокремлівського кандидата на виборах буде смерті подібна. Військові розуміють, що спершу на Донбасі, потім в Києві і інших містах України почнуть садити бійців за захист Батьківщини. Аналогічна доля може чекати активістів. Ми вже зараз бачимо ці історії, що деяких активістів обливають кислотою, інші просто зникають або їх вбивають. Громадянське суспільство має включитися максимально, щоб не допустити перемоги проросійського кандидата.

- Але будуть же ще й інші вибори ... У Раду, місцеві органи влади.

- Тут ще один небезпечний фактор. Якщо Порошенку вдасться залишитися в кріслі президента, в регіонах до влади можуть прийти відверто або приховано антиукраїнські політики. Вони будуть сидіти собі в райцентрах і зливати інформацію Росії або саботувати рішення української влади. Це дуже небезпечно. І нам потрібно готуватися, що з 1 вересня Росія почне в повну силу ці сценарії реалізовувати.

- Поговоримо про військові плани Кремля. Днями світ розбурхала звістка про загибель російських журналістів в ЦАР. Вони туди вирушили знімати фільм про ПВК Вагнера, найманці якої воювали свого часу на Донбасі і в Сирії. Росія розпалює нову гарячу точку?

- Москва намагається зайняти всі сірі зони, які є в світі. Існує ще багато маргінальних режимів, які не хочуть приймати західну демократію, тому їм дуже вигідно співпрацювати з Кремлем. Представники цих країн подивилися, як Путін допоміг Башару Асаду утриматися при владі в Сирії, і не проти, щоб самим довше посидіти на троні.

Кадрових російських військових туди часто направляють в якості консультантів, а ось з найманцями типу «вагнерівців» уряди різних країн можуть укладати навіть окремі угоди, цілком офіційні, наймаючи їх під виглядом охорони. А далі найманці вирішують проблеми цих режимів: борються з опозицією, беруть участь в громадянських війнах та інше. Таким чином Кремль отримує ще одну країну, в тій чи іншій мірі залежну. Більш того, Росії це коштує не дуже дорого - найчастіше за найманців з ПВК платять самі режими.

- А що стосується загибелі знімальної групи на чолі з Орханом Джемалем в Африці - хто міг їх убити?

- Говорили, що вони їхали знімати фільм про дії ПВК Вагнера в Африці. Припускаю, що Орхана Джемаля і його колег вбили ісламісти. У цій країні дуже багато радикальних ісламістів, і вбити там можуть, взагалі-то, без особливої причини. Що стосується чуток про можливу причетність самих «вагнерівців» до вбивства, не думаю, що їм це потрібно. Будь-який фільм для них ( «вагнерівців». - Ред.) - зайвий піар. Вони швидше зацікавлені в наявності подібного документального фільму, ніж в появі по всьому світу сюжетів про розгром бійців Вагнера американськими військами в Сирії, як це було в лютому цього року. Тому любителі конспірології можуть шукати тут збіги, але не думаю, що реально російські найманці вирішили ліквідувати журналістів.

Джерело: Факты

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...