Кризовий сценарій: Росія може відрізати Україну від моря

На думку експерта, Росія не відмовилася від планів експансії і замість цього намагається приспати пильність Заходу.

Острів Зміїний. Фото: meridian.in.ua.

Захоплення острова Зміїний і його подальше використання як військової бази для дестабілізації Одеси і морської торгівлі, здійснюваної в Чорному морі Україна, можна вважати одним із кризових сценаріїв 2016 року. Про це в публікації на сайті аналітичного центру "Атлантична рада" США застеріг колишній політичний радник екс-міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта, Аарон Корева, передають Патріоти України з посиланням на Крим. Реалії.

Експерт переконаний, що, незважаючи на відсутність згадок про Україну в останніх офіційних заявах глави РФ Володимира Путіна, Росія не відмовилася від планів експансії і замість цього намагається приспати пильність Заходу. Захоплення Зміїного, вважає аналітик, стане наступним логічним кроком для Росії після загарбання двох українських бурових вишок у Чорному морі неподалік Одеси.

«Якщо Росія захопить острів, Одесу можна буде відрізати; це означатиме, що Україна втратить майже весь доступ до моря, оскільки Росія вже контролює Крим і газові поклади між півостровом та островом Зміїний», – пише Корева. На думку експерта, для захоплення Зміїного можуть бути використані російські військові без розпізнавальних знаків під виглядом «одеських борців за свободу». Негайно за їх появою на острові Росія може спорядити «гуманітарні конвої» та «громадських активістів» під прикриттям флоту з Криму для закріплення результату.

У подальшому, вважає Корева, Зміїний можуть перетворити на військово-морську базу, з якої бійці так званого «одеського підпілля», озброєні калашніковими і гранатометами, на моторних човнах зможуть здійснювати напади на українські торговельні судна. «Це було би нічних жахіттям для торговельного флоту», – попереджає дослідник.

Водночас Марк Ґалеотті, професор-міжнародник університету Нью-Йорка, відповідаючи на запитання «Голосу Америки» щодо реалістичності подібного сценарію, назвав його «малоймовірним». «Це дуже дуже малоймовірно; означало би дуже значну ескалацію конфлікту. Окрім цього, захистити Зміїний після захоплення було би надзвичайно складно», – зазначив Ґалеотті у твіті-відповіді.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...