Київська Русь: Втрачений артефакт часів князя Святослава повернули в Україну

Дуже знакова подія - повернення реліквії правителя Київської Русі з прадавнім національним символом на історичну батьківщину. Все буде Україна!

На печатці зображений двозуб, який є прототипом українського тризуба. Фото radiosvoboda.org

В Україну повернули артефакт часів князя Київської Русі Святослава Ігоровича, який був знайдений в 1982 році і зник за нез'ясованих обставин, повідомляють Патріоти України з посиланням на сайт Нескучные новости.

Печатка, що датується Х століттям, - особиста річ князя Святослава. За словами істориків, на печатці зображений двозуб, який є прототипом українського тризуба, печатка зроблена зі свинцю. Відсьогодні печатка зберігатиметься в Києві, її будуть вивчати науковці.

"Це двобічна свинцева булла, на якій з обох боків зображено знак Святослава. У кожного князя був індивідуальний знак, знаком Святослава є двозуб. Його син, Володимир Святославович, який додав третій зуб, утворив таким чином тризуб, що зараз є державним гербом України. Це видозмінений знак його батька" - зауважив старший науковий співробітник Інституту археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського Національної академії наук України Олег Однороженко.

За попередніми даними, печатку знайшли на Старокиївській горі наприкінці 1982 року, відтоді печатка зникла. Історію її повернення тримають в секреті. Для широкого загалу артефакт обіцяють представити приблизно через місяць.

Як повідомляв УНІАН, Естонія поверне Україні старовинний меч. В ході огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні з Росією митники виявили раритет. У водія, громадянина Білорусі не було дозволу на його транспортування. Як з'ясувалося, мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менше 17 тисяч євро. В Естонію прилетить делегація з Міністерства культури України, яка 13 травня відвезе історичну знахідку в Київ. Спочатку Естонія збиралася віддати знахідку Росії, але пізніше було встановлено українське походження меча.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...