"Малі, але небезпечні": Як створювали сучасні бойові катери "Бердянськ" та "Аккерман" (відео)

У 2015 році ці катери спустили на воду. За рік вони встигли пройти півтори тисяч миль – це як від України до Греції та назад.

Броньований катер "Бердянськ". Фото: Цензор.НЕТ.

Ці катери є малогабаритними та маневреними. У 2015 році вони ввійшли до складу військово-морського флоту України. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на 24tv.ua.

Ці човни мають 23 метри завдовжки і майже 5 метрів завширшки. Ці розміри дозволяють катеру нести бойові чергування, як на прикордонних ріках, так і в прибережній морській зоні. При цьому завдання перед ними ставлять цілком серйозні – вогневий захист від контрабандистів та порушників кордону, а за необхідності – допомога розвідувальним групам.

На борту "Аккермана" та "Бердянська" розташовані по 2 бойові модулі, кожен з яких складається з 30-міліметрової автоматичної гармати, гранатомета, кулемета а також ПТРК "Бар’єр" з лазерною системою наведення. Перевагою катерів є специфічна форма корпуса, яку розробили миколаївські конструктори. Максимальна швидкість катера 28 вузлів – це приблизно 52 кілометри на годину.

У 2015 році ці катери спустили на воду. За рік вони встигли пройти півтори тисяч миль – це як від України до Греції та назад. Відпрацьовували атаки по морських, наземних та повітряних цілях. А на початку вересня 2016 року ця пара кораблів взяла участь у своїй першій бойовій операції. Тоді в українську економічну зону поблизу острова Зміїний зайшов російський сторожовий корабель "Смєтливий". Разом з фрегатом "Гетьман Сагайдачний" українським військовим вдалося витіснити непроханого гостя з української території. Зараз київський завод "Ленкузня" готує ще 4 катери, а до 2020 року керівництво держави планує наповнити флот не лише артилерійськими катерами, а й ракетними.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...