"Малюк": В Україні створили перший автомат за стандартами НАТО

За показниками надійності та зручності розробка істотно випереджає популярні вітчизняні та зарубіжні моделі.

Автомат "Малюк". Фото: defence-ua.com.

Автомат "Малюк", тестування якого зараз здійснюється бійцями загону спеціального призначення зі складу Збройних сил України, в тому числі в бойових умовах, уже виготовлений і в калібрі 5,56х45мм, який НАТО використовує як один з основних калібрів стрілецької зброї. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Defence Express.

Як повідомили в компанії-виробнику зброї "ІнтерПроІнвест", завдяки використанню патрона калібру 5,56х45мм істотно поліпшені основні тактико-технічні характеристики автомата "Малюк". Зокрема, через початкову швидкість кулі, що забезпечується "натовським" патроном, збільшена дальність прямого пострілу і поліпшені показники з купчастості й точності стрільби, за якими автомат "Малюк" не поступається основним конкурентам. Водночас за показниками надійності та зручності розробка істотно випереджає популярні вітчизняні та зарубіжні моделі, побудовані за схемою "булл-пап": TAVOR (TAR-21) (Ізраїль), Форт 221 (Україна), AUGZA2 (Австрія).

Використання спеціально розробленого дульного гальма-компенсатора (ДГК) в поєднанні з патроном калібру 5,56х45мм дозволяє звести до мінімуму віддачу від пострілу. За рахунок цього істотно підвищується кучність стрільби, особливо при веденні вогню чергами, що дозволяє ефективно виводити з ладу супротивника, навіть при використанні ним сучасних засобів балістичного захисту високого класу. ДГК з новою геометрією стабілізує стовбур і максимально зменшує вплив вібрацій на відхилення кулі від лінії прицілювання.

На випробуваннях представили 5,56 мм версію автомата "Малюк", адаптовану для використання підрозділами спеціального призначення в ході штурму об'єктів і ведення бою на коротких дистанціях. Зокрема, автомат, за бажанням замовника, може комплектуватися супрессором, тепловізійним прицілом, ручкою перенесення вогню - звичайною або такою, що трансформується в сошки для ведення прицільної стрільби з упору, тактичним ліхтариком, багнет-ножем, дво- або трьохточковим ременем та іншим обладнанням.

У ряді зарубіжних країн вже вивчають можливість придбання автоматів "Малюк" в одному з трьох можливих калібрів (7,62х39 мм, 5,45х39 мм і 5,56х45 мм) для озброєння антитерористичних підрозділів та загонів спецпризначення. Завдяки закладеним розроблювачами особливостям конструкції автомат не вимагає додаткового переобладнання для розширення його можливостей.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...