Міжнародне право дає чітку трактовку: Російські окупанти пішли на військовий злочин під час будівництва Керченського мосту, - правозахисник

З точки зору норм міжнародного права, будь-яке знищення державою-окупантом індивідуального або колективного майна, майна приватних осіб, держави, будь-яких громадських установ, чітко забороняється статтею 53 Женевської конвенції.

Будівництво Керченського мосту. Фото: dt.ua.

Знесення окупантами житлових будинків у Керчі для будівництва мосту через Керченську протоку є військовим злочином з точки зору норм міжнародного права. Про це заявив керівник адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров, передають Патріоти України з посиланням на Крим.Реалії.

Так, в окупованій Керчі, на вулиці Цементна Слобідка, планують знести шість багатоквартирних будинків, оскільки вони заважають спорудженню під'їзних шляхів до споруджуваного мосту через Керченську протоку. При цьому, примусове вилучення земель відбувається за прискореною процедурою.

За словами правозахисника, такі дії є незаконними. "З точки зору норм міжнародного права, будь-яке знищення державою-окупантом індивідуального або колективного майна, майна приватних осіб, держави, будь-яких громадських установ, чітко забороняється статтею 53 Женевської конвенції - за винятком випадків, коли це необхідно для проведення військових операцій. Але, оскільки Росія офіційно ні з ким війну не веде, і Керченський міст споруджується не для військових операцій, то в даному випадку Женевська конвенція прямо забороняє такі дії", - пояснив Захаров.

"Крім того, Європейська конвенція щодо захисту прав і основоположних свобод у статті 1 протоколу 1 також говорить про те, що власність є недоторканною", - додав він. Юрист наголосив, що подібні дії Росії щодо власності на окупованій території вважаються військовим злочином. "Я впевнений, що рано чи пізно Росії доведеться за це відповідати і платити", - зазначив він.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...