Минулий тиждень видався для ЗСУ вдалим: Бійці АТО підняли український прапор над шахтою "Бутівка"

Також українська армія продовжує повзучий наступ на Дебальцеве.

Український прапор над шахтою "Бутівка". Фото:Новое время

Цей тиждень видався для ЗСУ досить успішним і переможним. Про це пише depo.ua, передають Патріоти України.

На цьому тижні Збройні сили України можуть записати собі в актив наступні перемоги:

Просування вперед на шахті "Бутівка"

Понеділок 16 січня почався з того, що українські військові блискуче проявили себе під Донецьком. Там наші бійці з 8-ї роти 72-ї окремої механізованої бригади в результаті бойового зіткнення відтіснили бойовиків на 300 метрів від своїх позицій на шахті "Бутівка".

"Вогневий контакт був 70 метрів, а зараз - 400 метрів" - розповів про здобутки боєць з позивним "Базальт".

А після того, як ворог був відкинутий з його позицій, один з бійців забрався на самий верх шахти "Бутівка" і повісив там великий український прапор розміром 2 на 3 метри з тризубом посередині.

Цілком можливо, що тут мова йде про наш окоп, віддалений від основних позицій на шахті і ОП "Зеніт".

Слід нагадати, що ці позиції наші десантники взяли з великими втратами 22 січня 2015 року. З тих пір "Бутівка" є ключовою точкою в обороні Авдіївки. Її складно утримувати через те, що вона знаходиться фактично в поліе, а також є перевалочним пунктом для дій наших розвідувальних груп. Обстріли тут ведуться постійно, протягом багатьох місяців, тому просування 72 бригади, яка відтіснила бойовиків на 300 метрів, закріпившись на своїх позиціях, є звичайною необхідністю для поліпшення оборони позицій і аж ніяк не наступом.

Хоча шахта "Бутівка", теоретично, може бути своєрідним плацдармом для наступу на позиції терористів в Спартаку і Донецькому аеропорту.

Збереження позицій в районі Докучаєвська

Після декількох тактичних успіхів ЗСУ на Світлодарській дузі і активних дій в напрямку Стаханова і на Ясинуватському напрямку, бойовики вирішили перехопити ініціативу під Докучаєвськом.

За даними нардепа і координатора "Інформаційного спротиву" Дмитра Тимчука, в частинах і підрозділах "1-го АК ДНР" до особового складу доводиться розпорядження "командування корпусу" про те, що "повзучий наступ ЗСУ" необхідно припинити за будь-яку ціну.

Особливу увагу бойовики звернули на ділянку Докучаєвськ-Оленівка, оскільки саме тут в минулому році ЗСУ провели ряд успішних операцій і створили плацдарм для деокупації міста, яке, згідно з "Мінськом-1" від 19 вересня 2014 року, повинно бути під українським контролем. На цей напрямок рашисти перекинули дві батареї 122-мм артилерії і 120-мм мінометів. В результаті під загрозою опинився також наш блокпост в селищі Тарамчук.

"Час-ікс" настав у ніч на 18 січня, коли в "зеленці" поблизу Оленівки відбувся бій з використанням терористами 120-мм мінометів. В цілому тактика бойовиків була спрямована на те, щоб відтіснити наші сили від Ясного і висоти "227,9". Також бойовики за підтримки 120-мм мінометної батареї, БМП-1 і БМП-2 обстрілювали позиції ЗСУ в Степовому, Сміливому і селищі Тарамчук, проте наші захисники вистояли і не поступилися зайнятими раніше позиціями.

Наближення впритул до Донецької фільтрувальної станції

Звістка про наступну перемогу надійшла у четвер, 19 січня, коли ватажки "ДНР" ображеним тоном поскаржилися російським ЗМІ, що Збройні сили України атакували їх поблизу Донецької фільтрувальної станції.

Про це заявив представник "ДНР" Едуард Басурін, який пригрозив, що бойовики поскаржаться про це першому заступнику голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александру Хугу.

Взагалі-то, інформації про цю подію надходить вкрай мало, але є підстави стверджувати, що українці взяли наглядовий блокпост, який знаходиться на відстані близько 200 метрів від самої станції. А це, крім усього іншого, солідний фактор тиску на психіку як окупантів, так і їх прихвоснів серед місцевого населення.

Збереження позицій на Світлодарській дузі і повзучий наступ на Дебальцеве

На цій ділянці фронту події розвивалися найбільш стрімко, створивши всі передумови для великої, просто величезної перемоги, яка може мати місце вже в ці вихідні, або на наступному тижні.

Але почалося все з того, що в ніч на 17 січня зазнав потужного обстрілу 46-й батальйон "Донбас-Україна", який під час грудневих жорстких боїв за ліс стрімко зайняв селище Новолуганське. Обстріл був з важкого озброєння і, мабуть, найсерйознішим і найважчим за час перебування батальйону на Світлодарській дузі, проте українці вистояли, а потім всипали терористам у відповідь.

А вже 19 січня волонтер Юрій Мисягін на своїй сторінці в Facebook повідомив, що наші війська майже впритул підійшли до Дебальцевого.

"Від наших позицій на Світлодарській дузі до найближчих будівель і будинків Дебальцевого залишилося всього 5-6 км, по полях і висотах. А ще рік тому було 25 км. Піхота вийшла з кімнати, а "третя сила" підтримала" - написав Мисягін.

Пізніше цю інформацію підтвердили і бійці, які безпосередньо брали участь в цьому наступі. Наша армія не просто підійшла до околиць Дебальцевого, а вже окопалася і зводить всі інженерні споруди.

Мінімальні втрати на полі бою

За минулий тиждень в рядах Збройних сил України на полі бою загинув військовослужбовець, поранення отримали 8. Для порівняння, за попередні два тижні нового року українська армія втрачала по 4 і 6 бійців убитими відповідно.

При цьому втрати рашистів, за даними розвідки, на порядок більше. Цього вдалося досягти за рахунок кращої військової підготовки та дисципліни українських контрактників, тоді як серед російських найманців процвітає алкоголізм і наркоманія.

Єдиним загиблим виявився 45-річний Сенюк Віталій Дмитрович, капітан 24 бригади Збройних сил України, начальник розвідки одного з батальйонів, який проходив службу на Луганщині. З обставин смерті відомо, що 14 січня, о 15:30, поблизу села Новоолександрівка (Попаснянський район Луганської області), машина, в якій він їхав разом з молодшим лейтенантом, була обстріляна з ПТРК. Капітан загинув на місці, молодший лейтенант отримав серйозні поранення.

Отже, як бачимо, цей тиждень видався відносно вдалим для наших військових в зоні АТО. Будемо сподіватися, що і наступні будуть не гірші, і наша армія зможе розвинути успіх.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...