Найближчий родич людини: Вчені виявили у орангутанів властивість, котру серед всіх приматів має лише Хомо Сапієнс

Таким чином отримано ще одне підтвердження, що серед всіх людиноподібних мавп саме орангутанги найбільш близькі за сукупністю чинників людській расі.

Вдивіться у ці мудрі очі: Мама орангутан добре усвідомлює, як краще захистити себе, дитину та спільноту від хижака

Вчені з'ясували, що орангутанги - єдині примати крім людини, які можуть повідомляти про минулі події. Щоб переконатися в цьому, вченим довелося вдягнути тигрові шкури, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости. Нове дослідження показало, що самки орангутангів чекають у середньому сім хвилин після того, як потенційний хижак зник з поля зору, перш ніж подати сигнал тривоги, щоб попередити інших.

"Результати досить дивні", - сказав Карел ван Шайк, приматолог з Цюрихського університету в Швейцарії.

У орангутангів досить специфічний сигнал тривоги - це схоже на звук людського поцілунку. Вчені вважають, що це допомагає попередити інших про небезпеку, але якщо він використовується, він також може дати зрозуміти хижакові, що його помітили.

Команда мала намір з'ясувати, чи були в цих сигналах будь-які зміщені посилання, тобто "здатність передавати інформацію про щось, чого немає, про минулі чи майбутні події".

У новому експерименті вчені бродили в білій, плямистій, візерунчастій або тигровій ковдрі, поки мати сиділа на дереві. Загалом у половині зустрічей орангутанг відповідав звуком тривоги. Водночас тільки одна з вокалізацій сталася, коли "хижака", тобто людину в костюмі тигра, все ще було видно. Решта відставали в середньому на сім хвилин.

Можуть бути різні причини того, чому орангутанги чекали, наприклад, вони завмерли від страху, але дослідники не вважають, що це так. Судячи з усього, самки чекали, щоб захистити своє дитинча.

"Затримка сигналу передбачає високий рівень пізнання. Наші результати показують, що зміщене посилання, ймовірно, спочатку поєднувалося з поведінкою, схожою на поведінку предків людини", - пише приматолог Адріано Ламейра, один з авторів роботи.

Це означає, що наша здатність розуміти і висловлюватися про минуле, можливо, походить від древнього примата, який був пов'язаний як з людьми, так і з орангутангами.

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...