"Наші люди в Голлівуді": Перші українські актори, які підкорили американських глядачів (фото, відео)

Іноді в одному старому голлівудському фільмі можна було зустріти одразу кілька акторів українського походження.

Голлівудська "рокова жінка" Лізабет Скот. Фото: скріншот з відео.

Здавалось б, у наші дні в титрах голлівудських фільмів легко натрапиш на українські прізвища – Ольга Куриленко, Віра Фарміга, Міла Йовович. У це складно повірити, але ще кілька десятків років тому ще чорно-білий Голлівуд практично тримався на вихідцях з України, передають Патріоти України із посиланням на 24tv.ua.

В 1932 році співвласник тепер всесвітньовідомої кіностудії Metro-Goldwyn-Mayer – Самюель Голдвін – запросив киянку Анну Фесак до Голлівуда. Той одного разу побачив її в німецькій стрічці про Братів Карамазових. Анна настільки переконливо зіграла роль Грушеньки, що миттєво зачарувала Голдвіна.

Краса, стиль, інтелігентність, і величезний акторський досвід – продюсер був переконаний, що зробить з неї другу Грету Гарбо. Утім експеримент не вдався, те, чим зачаровувалась європейська публіка, американську – залишило байдужим.

Чого не скажеш про іншу красуню – Лізабет Скот. Справжнє ім’я – Емма, донька Івана та Марії Мацо – емігрантів з Ужгорода. Кожна її поява на екрані – вражала глядачів. Холодна врода, витончені манери і хрипкий голос – створили їй образ "la femme fatale". Кіностудія Paramount Pictures, для якої вона часто знімалась – дала їй прізвисько "Загроза".

Лізабет була створена для головних ролей, за всю кар’єру вона тільки одного разу зіграла роль другого плану, а її партнерами завжди були основні красені Голлівуда, серед них іще юний Елвіс Преслі.

Близьким другом Преслі був ще один український актор – Нік Адамс. Справжнє ім’я – Микола Адамчук. Його батько був зубожілим шахтарем у штаті Песильванія. Завдяки своєму другові Джеку Пеленсу зумів зачепитись у театральній трупі, і так розпочав шлях до голлівудських павільйонів.

Головних ролей йому не довіряли, зате Нік точно знав, як зав’язувати корисні знайомства. З Елвісом вони любили гасати на мотоциклах, а потім до ранку обговорювати плани на майбутнє. Свої спогади Нік виклав у книзі "Бунтівник та Король".

І він же познайомив короля рок-н-ролу з іншою українкою – Наталі Вуд. У них навіть був короткий роман, утім мама співака не підтримала кандидатуру на серце зірки. Її батько – Микола переїхав з Харкова до Владивостока, далі перебрався у Китай, а вже звідти до США. Маленька Наталя дебютувала у кіно, коли їй було 4 роки (Happy land), а в 7 – зіграла роль у культовій різдвяній стрічці "Диво на 24-ій вулиці". Загалом акторка зіграла у 56 фільмах, здобула Золотий глобус та Зірку на Алеї слави.

Іноді в одному фільмі можна було зустріти одразу кілька акторів українського походження. До прикладу, Лізабет Скотт грала з Джоном Годяком. Його батько був українцем, мама – полькою. Коли голлівудські агенти радили змінити українське прізвище на щось більш зрозуміле американцям, той наперекір відмовлявся.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...