Наслідки Чорнобиля: Вчені виявили в Україні радіоактивне молоко, - Independent

Експерти попереджають, що забруднення молока як і раніше буде вище норми в деяких районах України ще до 2040 року. Цю проблему зможуть вирішити захисні заходи.

Ілюстрація:Shraibikus.com

У деяких частинах України молоко в п'ять разів перевищує допустиму норму радіоактивності. Про це йдеться в дослідженні лабораторій в Університеті Ексетера і Українського інституту сільськогосподарської радіології, передають Патріоти України з посиланням на Independent.

Вчені відібрали коров'яче молоко з приватних ферм і будинків в Рівненській області, приблизно в 200 км від місця аварії на Чорнобильській АЕС. У молоці був виявлений радіоактивний цезій в шести з 14 досліджуваних поселень.

"За останні 30 років після Чорнобильської катастрофи люди, як і раніше, регулярно піддаються впливу радіоактивного цезію, споживаючи молоко на територіях, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС", - каже одна з авторів дослідження Ірина Лабунська з Ексетерського університету.

За її словами, рівень забруднення грунту в цих районах не надто високий, але при цьому радіоактивний цезій все одно продовжує накопичуватися в молоці та інших продуктах харчування.

"Жителі цих сіл хронічно піддаються радіоактивності. Це створює небезпеку для здоров'я майже для кожного органу в організмі людини. Особливо це впливає на дітей", - каже Лабунська.

Експерти попереджають, що забруднення молока як і раніше буде вище норми в деяких районах України ще до 2040 року. Цю проблему зможуть вирішити захисні заходи. Зокрема, до таких заходів відноситься введення коровам Ферроцину (препарат для виведення радіонуклідів).

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...