Наслідки окупації: У Криму третій курортний сезон опинився під загрозою зриву

Кількість відпочивальників на анексованому півострові скоротилася у кілька разів.

Ілюстрація:photo-ukr.segodnya.ua

У тимчасово окупованому Росією Криму ціни на житло і продукти ростуть, при цьому тільки половина пляжів виявилася готова до прийому туристів, кількість яких скорочується. Про це пише Сегодня, інформують Патріоти України.

За даними "міністерства курортів і туризму Криму", в минулому році на півострові відпочили 4,5 мільйона чоловік, у 2014-му році - 3,6 мільйона. При цьому, як згадує екс-міністр курортів Криму Олександр Лієв, до анексії курортників було в 4 рази більше. Цього року місцева "влада" сподівається, що кількість туристів зросте. Велика частина відпочивальників - росіяни, однак, судячи з прогнозів соціологів, громадяни РФ не збираються вирушати на відпочинок до Криму.

Результати соцопитування російської дослідницької організації "Левада-центр" свідчать про те, що тільки 4% росіян збираються відпочити цього літа в Криму. 59% респондентів зовсім не збираються на півострів в найближчому майбутньому.

"Відпочивальники в Криму є. Їх кількість значно зменшилася - приблизно в чотири рази в порівнянні з 2013 роком. Змінився і склад туристів. Це фактично абсолютний монопотік з Росії", - пояснює Олександр Лієв.

За його словами, велика частина росіян на півострові - бюджетники, яких відправляють на відпочинок в пансіонати. Приватні міні-готелі і заклади громадського харчування на узбережжі пустують. Раніше дрібні підприємці за туристичний сезон могли заробити більшу частину бюджету сім'ї, після анексії ситуація кардинально змінилася.

"Людей дуже мало, хоча ми вже до прийому курортників готові. Росіяни не хочуть їхати: то море їм холодне, то сервіс поганий, то ціни високі. Заробити стає все важче. Якщо ще кілька років тому першу виручку починали підраховувати вже в травні, то тепер, дай бог, заробити хоч щось в липні-серпні. На червень я вже не сподіваюся", - розповіла мешканка Євпаторії, яка вже понад 20 років здає житло туристам в приватному секторі в районі набережної Терешкової.

Крім того, Державна Дума РФ збирається зовсім заборонити кримчанам здавати свою житлоплощу туристам. Законопроект, опублікований на сайті парламенту, підтримали в першому читанні. Згідно з пояснювальною запискою до документу, депутати вважають, що використання житла в якості готелів і хостелів веде "до порушення житлових прав мешканців будинків, які проживають в суміжних з ними квартирах".

На даний момент в Криму із запланованих 349 пляжів тільки 153 отримали необхідні дозвільні документи та відкриті для відвідування.

Зняти номер в Алушті в цьому році в Криму можна за 600-800 гривень на добу, койко-місце в приватному секторі обійдеться в 250 гривень за добу. У Судаку, Феодосії, Саках житло можна орендувати за 250-350 гривень з людини.

"Стрибок цін вражаючий - вже в 2014 році орендна плата зросла вдвічі і досі майже не падає. Якщо раніше студенти, наприклад, могли дозволити собі зняти квартиру на двох, то зараз все більше шукають дво- і трикімнатні квартири, щоб знімати її великою компанією.

Ціни на оренду однокімнатних квартир в Сімферополі стартують з 15 тисяч рублів (5500 гривень), в Севастополі - ще вище. Для порівняння в 2013 році - однокімнатну квартиру в Сімферополі можна було орендувати за 2000 гривень", - розповідає Олександр Лієв.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...