Небезпека: У Києві з'явився новий штам грипу, - головний санлікар столиці

Друга хвиля епідемії кожного року реєструється, вона пов'язана з циркуляцією інших видів вірусу.
Карантин дав певні результати. Ілюстрація: soc-in.com.

У Головному управлінні санітарно-епідеміологічної служби в Києві заявили, що кількість хворих на грип в місті помітно зменшилася. Всього на 23 січня зареєстровано близько 2 тисяч хворих, передають Патріоти України.

Велика частина хворих - діти до 17 років. Проте очевидці, побувавши в лікарнях, стверджують, що медичні установи переповнені, а спеціалісти ледве встигають реагувати на всі виклики. Ситуацію з грипом у Києві в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував головний державний санітарний лікар міста Олег Рубан.

"На сьогоднішній день ми реєструємо стабілізацію ситуації і простежується тенденція до зниження захворюваності як серед дорослих, так і серед дітей. Але про покращення ситуації сьогодні говорити зарано, тому що одночасно збільшилася кількість тяжких хворих, які поступають занадто пізно за медичною допомогою. Збільшилася і кількість летальних випадків - зареєстровано та лабораторно підтверджено вже 11 жертв хвороби - тому на сьогоднішній день говорити про покращення ситуації ми не можемо. Але, враховуючи показники захворюваності дітей до 17 років, ми можемо говорити, що профілактичні заходи, які були впроваджені в Києві з 16 січня, дуже ефективні", - повідомив Рубан.

На запитання стосовно подовження карантину санлікар повідомив, що якщо будуть отримані показники захворюваності як на минулому тижні, які мають прогресивне зниження, то проведення карантинних заходів буде припинено - і діти вже в середу підуть до шкіл. Як повідомив Рубан, епідпоріг у Києві так і не було перевищено. "Своєчасним впровадженням обмежувальних заходів в Києві ми досягли мети недосягнення рівнів епідпорогу. Якщо ми будемо продовжувати заходи саме серед дорослого населення, я думаю, що епідпорог в Києві не буде досягнутий", повідомив лікар.

Також головний санлікар повідомив про велике навантаження, яке переживають столичні заклади охорони здоров'я через ситуацію з грипом: "На сьогоднішній день у нас дійсно йде занадто велике навантаження на вторинну ланку, яка надає спеціалізовану медичну допомогу, і розгортаються додаткові ліжка в дитячих лікарнях. По дорослим на сьогоднішній день у нас є резерв ліжок, але по дитячім вже нема".

Рубан попередив, що у Києві очікується друга хвиля грипу: "Друга хвиля епідемії кожного року реєструється, вона пов'язана з циркуляцією інших видів вірусу. На сьогоднішній день ми активно фіксуємо циркуляцію А H1N1 - це пандемічний каліфорнійський свинячий грип. Також ми отримали дані що в Києві циркулює AH3N2 - це новий вірус".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...