"Нова Швабія" на краю Землі: В архівах Німеччини знайшли документи стосовно таємничої бази Гітлера в Антарктиді

Німецька експедиція відкрила вільний від льоду оазис Ширмахера.

Оазис Ширмахера. Фото: Вікіпедія.

В одному з військових архівів Німеччини часів Другої Світової війни знайдена інформація про військову базу, яка ймовірно може бути ідентифікована як виявлений нещодавно занедбаний об'єкт. Ймовірно йдеться про німецьку експедицію на полярний континент, коли кілька кораблів заснували поселення в 1939 році. В даному випадку база прив'язана до проекту «Швабія», організованого в 1938 році. Тоді німці вирушили в Антарктиду з Гамбурга 17 грудня 1938 року, повідомляють Патріоти України.

Озброєна двома літаючими човнами Дорньє «Валь», «Швабія» прибула 19 січня 1939 року в Антарктиду, де літаки почали докладне фотографування території. Був обстежений величезний район південного континенту від 13 ° з. д. до 22 ° сх. д. (приблизно 600 000 км), через кожні 25-30 км скидалися вимпели, зроблено понад 11000 фотознімків, що охоплюють приблизно 360 000 км. Експедиція відкрила вільний від льоду оазис Ширмахера.

В середині лютого 1939 експедиція покинула Антарктиду. Повернення судна в Гамбург зайняло два місяці. 12 квітня 1939 року «Швабія» повернулася в Гамбург, де капітан Річер доповів Гітлеру про проведені дослідження. Океанолог був так захоплений результатами «льодового походу», що відразу став планувати другу, більшу експедицію з використанням великої кількості літаків. Саме для неї була сформована резервна база, яка повинна була пережити ще одну антарктичну зиму.

Однак, згідно з архівними даними, пише видання «Штерн» німці не змогли повернутись назад через початок Другої Світової війни. Гітлер вважав нову експедицію занадто затратною, а крім того, була висока ймовірність перехоплення експедиції британським флотом. Уже пізніше, згідно з тими же архівами, американське командування флоту подавало запит про німецьку експедицію, але не отримало відповіді. Справа в тому, що практично в цей час і США вступили у війну проти Німеччини.

Пізніше флот США в рамках експедиції «Великий Стрибок» відвідав залишену базу резерву. Проте точних даних про тривалість і мету перебування американців там не збереглося.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...