Олігарх стане ще багатшим: Друг Порошенка отримає дотації від уряду по 350 грн за кожну курку свого агрокомплексу

Проект постанови розробило Міністерство аграрної політики та продовольства за погодженням із прем'єром Володимиром Гройсманом.

Петро Порошенко та Юрій Косюк. Фото:Главред

Найбільші виробники курятини знову отримають левову частку дотацій із державного бюджету. Такий висновок можна зробити із проекту постанови Кабміну "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва", передають Патріоти України з посиланням на Економічну правду

2018 року програму державної підтримки тваринництва поширять на птахівництво. В програму додали 2 нові форми державної підтримки, які можуть знову дозволити птахівникам отримати левову частку дотацій із державного бюджету.

По-перше, виробники курятини 2018 року отримуватимуть до 350 грн бюджетних коштів у розрахунку на 1 курку, як компенсацію виробникам за будівництво та реконструкцію птахофабрик. Зокрема, уряд пропонує компенсувати 25% капітальних витрат на птахофабрики.

По-друге, птахофабрики також можуть отримати дотації у вигляді компенсації 25% тіла залучених в банках кредитів. Загалом, птахофабрики, тваринницькі ферми та доїльні зали можуть компенсувати чверть кредитів, розмір кожного з яких не перевищує 350 млн грн.

Крім того, уряд пропонує надавати дотації за утримання корів розміром 1500 грн в рік на одну голову. Так, населення зможе отримувати дотації на телят: 300 грн за голову віком від 1 до 5 місяців та 1000 грн — віком від 5 до 9 місяців, 2500 грн — віком від 9 до 12 місяців.

Часткове відшкодування вартості передбачене в документі для закупки племінних корів, а також тим агровиробникам, які будуватимуть або реконструюватимуть тваринницькі доїльні зали. Компенсацію зможуть отримати також створені на кооперативних засадах м'ясомолочні підприємства.

Головним розпорядником бюджетних коштів буде Мінагрополітики. На рівні обладміністрацій мають бути створені конкурсні комісії, які займатимуться відбором компаній для отримання держпідтримки.

За даними співрозмовника в уряді, проект постанови розробило Міністерство аграрної політики та продовольства за погодженням із прем'єром Володимиром Гройсманом.

Загалом в рамках програми підтримки тваринництва на 2018 рік передбачено виділення 4 млрд грн.

У 2017 році виробники курятини отримали половину коштів з програми дотацій з компенсації ПДВ. На таку програму було передбачено в 2017 році 4 млрд грн. З них за січень-жовтень "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка отримав 1,4 млрд грн, "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка — 517 млн грн.

Після скандалу з отриманням значної суми державних коштів агрохолдингами у 2018 році уряд вирішив змінити систему дотацій на програму підтримки тваринництва. Протене виключив птахівництво із загальної системи держпідтримки.

У листопаді 2017 року "Миронівський хлібопродукт" опублікував звіт про фінансові результати за 9 місяців 2017 року, згідно з яким чистий прибуток становив 7 млрд грн. При цьому 58% прибутку компанії становив експорт. Це дозволило в 2017 році компанії виплатити власникам близько 80 млн дол. дивідендів.

Також наразі агрохолдинг будує у Вінницькій області одну з найбільших в Європі птахофабрик.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...