Оскар-2019: Цікаві подробиці про переможців та повний список лауреатів (фото, відео)

Найбільше премій вибороли фільми "Рома" (4 нагороди) та "Богемна рапсодія" (теж 4). Три премії отримала "Зелена книга".
"Зелена книга" отримала Оскар як найкращий фільм. Фото: скріншот з відео.

У Лос-Анджелесі відбулася 91-а церемонія вручення нагород Американської академії кінематографічних мистецтв і наук - премій Оскар. Сентиментальна роуд-муві Пітера Фарреллі Зелена книга була названа найкращим фільмом року. Лідером за кількістю Оскарів виявилася Богемна рапсодія, зазначають Патріоти України.

Найкращий фільм - Зелена книга

За головний Оскар боролися фільми Рома, Зірка народилася, Зелена книга, Фаворитка, Чорний кланівець, Влада, Чорна пантера і Богемна рапсодія.

Зелена книга і ностальгічний чорно-білий фільм Рома про складне життя в Мексиці 1970-х років були найбільш ймовірними претендентами на перемогу.

Перемога Роми, у якої була найбільша кількість номінацій, стала б історичним прецендентом, до того ж, політично зарядженим. В цьому випадку вперше на Оскарі переміг би іспаномовний, до того ж мексиканський, фільм, ще й на тлі зведення Дональдом Трампом стіни на кордоні з Мексикою.

Однак гору взяла чисто американська, максимально традиційна картина про проблеми расизму. Комедійна біографічна драма розповідає про реальну подорож півднем США в 1962 році відомого джазового піаніста (темношкірого гея) і звичайного водія (італійського вишибали), між якими зав'язується дружба.

Перемога цього фільму викликала різку реакцію режисера фільму Чорний кланівець Спайка Лі. Він обурено підхопився зі свого місця і кинувся до виходу із зали.

Журналістам він відповів так: "Щоразу, коли хтось когось везе, я програю". Це відсилання до церемонії 1990 року, коли його фільм Роби, як треба поступився картині Шофер міс Дейзі.

Найкращий режисер - Альфонсо Куарон

EPA

Найкращим режисером став мексиканський кінематографіст Альфонсо Куарон, який зняв драму Рома. На нагороду також претендували Бредлі Купер - Народження зірки, Спайк Лі - Чорний кланівець, Йоргос Лантімос - Фаворитка, Адам МакКей - Влада і Павло Павліковський - Холодна війна.

За свій камерний технотрилер Гравітація 2013 року він отримав два Оскари - Найкращий режисер і Найкращий монтаж. Серед найвідоміших робіт режисера - екранізація роману Джоан Роулінг Гаррі Поттер і в'язень Азкабану, а також антиутопія Дитя людське.

Найкраща чоловіча роль - Рамі Малек

EPA

За премію Найкраща чоловіча роль боролися Крістіан Бейл - Влада, Рамі Малек - Богемна рапсодія, Бредлі Купер - Народження зірки, Вігго Мортенсен - Зелена книга і Віллем Дефо - Ван Гог.

Переможцем став Рамі Малек, який набув широкої популярності за головною роллю в серіалі Містер Робот. Оскар він отримав за втілення легендарного співака Фредді Мерк’юрі в байопіку Богемна рапсодія.

На Найкращу чоловічу роль другого плану номінувалися Махершала Алі - Зелена книга, Сем Рокуелл - Влада, Річард Е. Грант - Чи зможете ви мене вибачити, Сем Елліотт - Народження зірки й Адам Драйвер - Чорний кланівець.

EPA

Переміг - Махершала Алі. Свій перший Оскар він отримав у 2016 році, за роль другого плану у фільмі Місячне світло. Він став першим мусульманином, який отримав акторський Оскар.

Найкраща жіноча роль - Олівія Колман

EPA

Номінувалися Гленн Клоуз - Дружина, Леді Гага - Народження зірки, Олівія Колман - Фаворитка, Яліца Апарісіо - Рома і Мелісса МакКарті - Чи зможете ви мене пробачити?

Найкращою актрисою стала британка Олівія Колман, яка виконала роль англійської королеви Анни Стюарт. Найбільшу популярність здобула після виконання в 2013 році ролі Еллі Міллер в серіалі Бродчорч.

За цю роль у 2014 році отримала ще одну премію BAFTA як найкраща актриса. У 2017 році отримала Золотий глобус як найкраща актриса другого плану зa роль у серіалі Нічний адміністратор.

EPA

Оскар за найкращу жіночу роль другого плану отримала Реджина Кінг. Номінанти: Емі Адамс - Влада, Рейчел Вайс - Фаворитка, Емма Стоун - Фаворитка, Марина Де Тавіра - Рома, Реджина Кінг - Якщо Біл-стріт могла б заговорити.

Найкращий фільм іноземною мовою - Рома

Рома стала найкращим фільмом іноземною мовою, обійшовши в цій номінації Холодну війну Павла Павліковського, Магазинних злодюжок Хірокадзу Кореєди, КапернаумНадін Лабакі і Роботу без авторства Флоріана Хенкеля фон Доннерсмарка.

Чорно-біла сімейна сага розповідає про життя середньостатистичної сім'ї в 1970-х роках в Мехіко. Їхнє життя змінюється через заворушення 1971 року, коли солдати розстрілюють студентів. Ця реальна трагедія отримала назву Мексиканська різанина в Корпус-Крісті.

"90 відсотків сцен, представлених у фільмі, зняті за моєї пам'яті. Йдеться про той період, який сформував мене і всю країну. Це був час становлення Мексики", - говорить Куарон, який став не тільки режисером фільму, але і оператором, сценаристом і продюсером.

Фільм у 2018 році отримав Золотого лева - головний приз кінофестивалю у Венеції. Критики називають Рому шедевром, найкращим фільмом Куарона після Гравітації і найсправедливішим рішенням журі у Венеції за останні роки.

Найкращий документальний фільм - Вільний підйом поодинці

Картина Вільний підйом поодинці американського режисера Джиммі Чину отримала премію в категорії Найкращий документальний повнометражний фільм.

Стрічка оповідає про підкорення 900-метрового крутого стрімчака Ель-Капітан американським скелелазом-екстремалом Алексом Хоннольдом.

Найкращий анімаційний фільм - Людина-павук: Через всесвіти

Головним героєм цієї екранізації Marvel виступає зовсім не Пітер Паркер, і взагалі Людина-павук тут далеко не одна - за сюжетом в кожному паралельному всесвіті є своя версія супергероя і всі вони рівноправні.

Критики кажуть, що це вже не просто пригодницька казка, але лиха постмодерністська головоломка, що ламає звичну структуру канонічного сюжету.

Усі переможці Оскар-2019

  • Найкращий грим і зачіски - Влада
  • Найкращі костюми - Чорна пантера
  • Найкраща робота художника-постановника - Чорна пантера
  • Найкраща операторська робота - Рома
  • Найкращий монтаж звуку - Богемна рапсодія
  • Найкраще зведення звуку - Богемна рапсодія
  • Найкращий монтаж - Богемна рапсодія
  • Найкращий анімаційний короткометражний фільм - Бао
  • Найкращий документальний короткометражний фільм - Крапка. Кінець речення
  • Найкращий короткометражний ігровий фільм - Шкіра
  • Найкращі візуальні ефекти - Людина на Місяці
  • Найкращий оригінальний сценарій - Зелена книга
  • Найкращий адаптований сценарій - Чорний кланівець
  • Найкращий саундтрек - Чорна пантера
  • Найкраща пісня - Shallow (Зірка народилася)
Джерело: Кореспондент

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...