"Постгеноцидний синдром": Вчені розповіли, як Голодомор вплинув на свідомість українців

Під час Голодомору українці не могли хрестити дітей, святкувати весілля та навіть ховати померлих за християнськими звичаями.

Голодомори - один з великих злочинів СРСР проти українців. Ілюстрація: соцмережі.

Штучно створені тоталітарною радянською владою голодомори на довгі 60 років унеможливили спротив українського народу. Як стверджують вчені, наслідки Голодомору і сьогодні живуть в підсвідомості сучасних українців, передають Патріоти України із посиланням на 24tv.ua.

"Два роки життя з постійним відчуттям голоду, коли смерть стала буденністю, а канібалізм не страшним злочином, а мало не єдиним способом виживання. Так Геноцид назавжди змінив лівобережну Україну. Голод, як зброя, він не просто забрав життя мільйонів людей, він покалічив і умовно вбив навіть тих людей, які пережили Голодомор", – вважає голова ''Інституту національної пам'яті'' Володимир В'ятрович.

Першими про синдром постгеноцидної української нації почав говорити американський історик Джеймс Мейс, який присвятив дослідженню Голодомору 1932-1933 років ціле життя. Сьогодні про злам української свідомості та ментальності говорять і українські вчені.

Експерти вважають, що Голодомор заклав і укріпив перші кроки з деформації української культури, українського укладу, українського характеру і ці зміни поглиблювалися з кожним наступним роком. Під час Голодомору українці не могли хрестити дітей, святкувати весілля та навіть ховати померлих за християнськими звичаями. Також не було можливості святкувати Різдво та Великдень. Українські звичаї радянська влада викорінювала.

"Радянська влада з кожним наступним роком своєю цілеспрямованою політикою закріпила ці зміни, оскільки формувала так званий тип радянської людини, для якої не було коренів, яка не розуміла та не визначала свою етнічну приналежність", – переконує етнограф Леся Гасиджак.

Саме тому традиції Нового року та Різдва в Україні, які зображує в своїх творах Гоголь, так відрізняються від сучасного святкування. Про дотримання заборонених сімейних традицій радянські вчителі випитували у школярів. Російська влада також нав'язала українцям практику так званих "доносів", які заохочувались. Знищувалась відкритість притаманна українським громадам. На 70 років вбили і жагу до боротьби за незалежність. Через це українці до 90-тих покірно терпіли тоталітарну владу.

Експерти вважають, що сьогодні українці долають постгеноцидну травму через вшанування пам`яті жертв Голодомору. І вже в наступному поколінні вільнолюбство обов`язково відродиться.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...