Працювала ФСБ: У New York Times розповіли, як спілкувалися з фейковим Порошенком

Коли журналіст Ендрю Крамер зателефонував на номер "президента України", вказаний у листі, йому відповів дехто Сергій Панфілов, який говорив російською з московським акцентом.

Петро Порошенко. Фото: khustnews.in.ua.

Після скандалу, який виник навколо фальшивого листа начебто від президента України до керівництва The New York Times та його інтерв'ю по телефону, журналісти газети розповіли, як почалася й розвивалася ситуація. Про це йдеться в публікації американського видання, що вийшла за результатами власного розслідування журналістів газети, передають Патріоти України з посиланням на Еспресо ТБ.

"Інтрига розпочалася минулого тижня, коли The New York Times отримала лист на бланку, схожому на офіційний, який мав канцелярський напис "Президент України", - зазначає NYT. Лист був адресований випусковому редактору газети Діну Бакуету (хоча в адресаті був вказаний Бакует Дін), у якому оскаржувалася редакційна стаття, що звинувачувала президента Петра Порошенка в нездатності виконати обіцянки щодо переслідування корупції.

"Я хотів би шанобливо попросити про телефонну конференцію з вами особисто, щоб спробувати переконати вас, що думки, опубліковані в статті, є безпідставними",- цитує видання отриманий лист. Телеконференція була організована в понеділок. Втім, коментарі особи, яка була на іншому кінці дроту були настільки підозрілими, що журналісти NYT не стали робити публікацію, натомість розпочали власне розслідування.

Неочікувано в середу відредагований запис розмови з'явився в мережі YouTube, а працівники New York Times "виявилися втягнутими в очевидну пропагандистську війну між Росією, яка підтримує сепаратистські сили в Україні, і урядом України", - пише видання.

Це ще більше зміцнило підозри американських журналістів, які й без того були здивовані безглуздими відповідями на запитання. Наприклад, пише газета, перекладач сказав журналістам, що президент має офшорні рахунки і "приховав" там 500 млн доларів. Крім того, в одній із відповідей від імені Порошенка було зазначено, що він "не хотів би повертати гроші у свою країну, частково через те, що не хотів сплачувати з них податки".

Люди на іншому кінці дроту в Україні говорили російською, що є незвичним для високопоставлених українських чиновників. Підпис на листі, як з'ясувалося, був ідентичний знайденому в Google зображенню підпису Петра Порошенка. Адреса електронної пошти співробітника прес-служби була зареєстрована на Gmail. Крім того, сам Порошенко вільно володіє англійською мовою й регулярно проводить інтерв'ю з іноземними журналістами саме англійською, зазначається в публікації.

Коли журналіст NYT Ендрю Крамер зателефонував на номер, вказаний у листі, йому відповів дехто Сергій Панфілов, який говорив російською з вираженим московським акцентом, пише видання. Натомість в реальній прес-службі президента, яка має свою власну адресу електронної пошти та інший номер телефону, заперечили свою причетність до цього розвитку подій.

"На нашу думку, ця дика ситуація є гидкою спробою вдарити по репутації як New-York Times, так Президента Порошенка", - цитує газета офіційну відповідь прес-служби. При цьому, продовжується в публікації, в офісі президента вважають, що пранкери, які організували лист і телефонні переговори, були "пов'язані з деякими російськими офіційними органами та виконували їхнє замовлення". Американське видання написало запит у відповідні органи російської влади, втім, на момент публікації відповіді не отримало.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...