Президентство Трампа може відкинути світ в епоху геополітичних "договірняків" - Каспаров

Для розуміння президентської стратегії Трампа потрібно вивчити географію боргів його імперії, пояснив опозиціонер.

Путін і Трамп. Ілюстрація:Голос Америки

У суспільстві продовжують обговорювати ймовірність угоди між Кремлем і новообраним президентом США Дональдом Трампом щодо воєн у Сирії та Україні. Російський опозиціонер Гаррі Каспаров в інтерв'ю Обозревателю вважає, що така домовленість може тільки погіршити реальний стан справ, передають Патріоти України.

За його словами, "на сьогоднішній день існує реальна небезпека, що адміністрація Трампа, якщо не буде "приструнена" американським Сенатом, піде на довгострокову угоду з Путіним, яка не принесе ніякого полегшення, а навпаки - зробить ситуацію ще важчою, тому що спровокує подальші конфлікти, подальші акти агресії, і, відповідно, ціна протидії цій агресії буде різко зростати".

Втім, Каспаров зазначає, що поки можна спостерігати бажання Трампа домовлятися з Путіним. Опозиціонер вважає, що таке бажання зумовлене "зобов'язаннями, які є в Трампа перед російськими олігархами і Путіним, або його нерозумінням світових проблем".

"В цілому ми бачимо, що сходження Трампа в Америці - це, в якійсь мірі, продовження BREXIT та інших процесів, що відбуваються зараз в Європі: активізація правих і лівих радикальних рухів в Європі, частина з яких відкрито підтримують Путіна; це результат роботи путінської агентури, путінських лобістів, глобальної путінської пропаганди.

Всі вони отруюють свідомість європейців в умовах, коли Захід просто відписується резолюціями, відмовляється приймати кардинальні рішення, будучи не готовим реально протистояти російській ідеологічній інтервенції. У Заходу, на відміну від часів холодної війни, відсутній стратегічний план, і ось це, по суті, і є на сьогоднішній день головною проблемою, що посилює трагізм ситуації." - зазначив він.

Каспаров підкреслив, що угода з Путіним фактично поставить під сумнів необхідність існування таких інститутів, як НАТО та ЄС: "факт залишається фактом - після програшної політики Обами, яка багато в чому спровокувала Путіна на агресивні дії, адміністрація Трампа може просто почати фіксувати ситуацію в її нинішніх розкладах, уклавши з Путіним угоду, яка, по суті, поставить під сумнів існування таких глобальних інститутів, як НАТО, можливо, ЄС і, можливо, відкине нас на десятиліття або на сторіччя назад, - в епоху, коли світові питання вирішувалися главами великих держав.

А концепція міжнародного права тоді існувала тільки в фантазіях утопістів. І сьогодні ми стикаємося з очевидною загрозою, що інститути міжнародного права, які з 1945-го року регулювали питання безпеки на нашій планеті і утримували людство від скочування до глобальної катастрофи, в недалекому майбутньому можуть бути викинуті на смітник. Такою буде ціна угоди з Путіним" - наголосив Каспаров.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...