Прообраз ЄС: Рівно 690 років тому до Луцька з'їхалися європейські монархи

У замку Любарта в Луцьку на Волині, улюблену резиденцію великого князя Литовського Вітовта, 6 січня 1429 року з'їхалися правителі всіх довколишніх держав.

Замок Любарта в Луцьку

На початку XV ст. Велике князівство Литовське, окрім сучасної Литви, займало Білорусь і більшість України — аж до Чорного моря. Польське королівство, до якого входила Галичина, було вдвічі меншим. Імператор Священної Римської імперії Сигізмунд запропонував князю Вітовту провести на початку 1429 року з'їзд монархів, на якому серед інших питань буде прийнято й рішення про його коронацію. Вітовт вирушив туди з литовської столиці Вільна (нині Вільнюс), передають Патріоти України.

Запрошені почали з'їжджатися до Луцька на початку січня. Зібралося майже 15 тис. чоловік. Прибули імператор Священної Римської імперії Сигізмунд І Люксембурзький, король Польщі Владислав ІІ Ягайло, король Данії, Норвегії та Швеції Ерік Померанський, господар Молдавського князівства Олександр І Добрий. Гості влаштовували турніри, перегони, лови.

Головні учасники з"їзду — Сигізмунд, Владислав Ягайло і Вітовт — зібралися зі своїми радниками у трьох палатах Луцького замку. Сигізмунд зокрема пропонував поділити Молдову між Польщею й Угорщиною, об'єднати православну і католицьку гілки християнства, просив підтримки Польщі та Литви у боротьбі з турками.

Коронація Вітовта була призначена спершу на серпень наступного року, згодом її перенесли на вересень. 27 жовтня 1430 року Вітовт несподівано помер. Велике Князівство Литовське так і не стало королівством. Упродовж наступних 140 років обома державами правили нащадки Ягайла. А 1569-го Польща й Литва злилися в одну державу — Річ Посполиту.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...