"Простите, Владимир Владимирович": Олігархи відмовилися повертати капітали до Росії навіть під страхом західних санкцій

Перспектива тримати статки на батьківщині лякає мільярдерів більше, ніж ризики потрапити під режим санкцій на Заході.

Ілюстрація:24 канал

План російського уряду по репатріації до РФ грошей олігархів, яким загрожують санкції США, провалився. Жоден з великих бізнесменів не став купувати єврооблігації російського Мінфіну, які були розміщені на минулому тижні і замислювалися як інструмент, куди заможні росіяни могли б інвестувати повернуті на батьківщину гроші. Про це агентству Bloomberg повідомив високопоставлений урядовий чиновник на умовах анонімності в зв'язку з чутливим характером питання, зазначають Патріоти України.

В цілому Мінфін продав паперів на 4 млрд доларів, проте російські інвестори вклали лише 200 млн, навіть незважаючи на те, що спеціально для них були розроблені поправки на податковий кодекс.

Зокрема, олігархам, які погодилися на деофшоризацію, дозволили не платити 13-відсоткового податку на доходи фізосіб у випадку, якщо вони отримають прибуток від валютної переоцінки паперів. Вона може виникнути, якщо підскочить курс долара, а рублева вартість євробондів, таким чином, збільшиться.

Крім того, була передбачена можливість отримувати процентні виплати в рублях.

"Перспектива тримати статки на батьківщині лякає мільярдерів більше, ніж ризики потрапити під режим санкцій", - робить висновок голова аналітичного департаменту "Локо-інвест" Кирило Тремасов.

Заможні росіяни відмовилися купувати бонди, навіть незважаючи на те, що, за відомостями Reuters, самі виступали з проханням про їх створення.

Розміщення почали готувати в грудні 2017 року, коли завершувалася підготовка "кремлівської доповіді" Мінфіну США. У документ, опублікований в кінці січня, були включені 210 російських чиновників і бізнесменів, включаючи всіх міністрів, доларових мільярдерів і глав держкорпорацій.

Саме потрапляння в кремлівський список не означає введення будь-яких санкцій, проте вони підуть і "ускладнять доступ до фінансової системи США" для чиновників і олігархів близьких до влади, заявив 15 березня голова американського Мінфіну Стівен Мнучін.

"Мабуть, були знайдені інші способи захисту капіталу, - говорить аналітик "Райффайзенбанку" Денис Поривай. - Можливо, папери купувалися на вторинному ринку, що пояснює низьку чутливість російських бондів до недавньої корекції держоблігацій США і поточні мінімальні кредитні спреди".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...