Рани заживатимуть швидше: У Львові створили революційне ноу-хау для медицини - рідинну пов'язку (відео)

Над розробкою гідрогелевої пов'язки науковці працювали п'ять років.

Скрін відео

Науковці Львівської політехніки винайшли унікальну розробку — гідрогелеву пов'язку, що дозволяє швидше загоювати рани. Перші зразки вже отримали військові на сході. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на телеканал 24.

П'ять років знадобилося львівським науковцям, щоб розробити українське ноу-хау — гідрогелеву медичну пов’язку. Вона на 95% складається з води. Аби рідина не вилилась, вчені використали полімерний каркас.

"Для того, щоб надати їй механічну міцність, щоб вона захищала рани і не руйнувалася, ми використали унікальну технологію: це "вмонтування" формально, у воду, поліпропілену. Це рішення на рівні нанотехнологій," — пояснив співробітник кафедри органічної хімії "Львівської політехніки" Володимир Самарик.

Готові пов’язки рятують від вогнепальних ран, опіків та пролежнів. Також їх використовують при інших пошкодженнях шкіри. Утім початковий задум науковців — суха пов’язка.

"Щоби цю пов’язку перетворити на лікувальний засіб, її треба наситити препаратом. Наприклад, розчин, що імітує лікувальний препарат: суху пов’язку на 10 хвилин поміщаємо у цей розчин, —розповів Володимир Самарик.

Як тільки пов'язка втягує засіб, вона стає готовою до використання. Для її фіксації на тілі надягають еластичний бинт.

Гідрогелева пов’язка від звичайних гелевих відрізняється разюче: гідрогелевий варіант може вкривати набагато більші уражені площі.

Виробляти пов’язки уже взялась приватна фірма у Києві. Щомісяця випускає по тисячу штук. Хоча і це — зовсім не межа. Якщо виробництво збільшать, пов’язки з’являться у всіх аптеках. Вартість їх не має перевищувати півсотні гривень.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...