Разом - сила: Литва, Білорусь та Україна святкують річницю великого розгрому московського агресора

Московська розвідка була впевнена, що литвини прийдуть з боку Ржева, між тим Ольгерд раптово з'явився з південного заходу і застав великого князя московського Дмитра (майбутнього Донського) зненацька.

Пам'ятник князю Ольгерду. Фото: inbelhist.org.

21 листопада 1368 року на річці Тросна великий князь Ольгерд розгромив московську «заставу». Литвини рушили на Москву. Патріоти України пропонують вам разом із нами згадати цікаві історичні події.

Підсумок Тросненської битви - найбільша перемога ВКЛ над Московським великим князівством в XIV столітті. Відбулася вона 21 листопада 1368 року. Кампанія 1368 року ( «перша Литовщина» - в московських літописах) була здійснена Ольгердом на підтримку союзного ВКЛ Тверського князівства. Ольгерд, за літописними свідченнями, завжди зберігав плани походів в секреті, не розкриваючи їх до останнього моменту навіть найближчому оточенню.

Спрацювала така тактика і цього разу. Московська розвідка була впевнена, що литвини прийдуть з боку Ржева, між тим Ольгерд раптово з'явився з південного заходу і застав великого князя московського Дмитра (майбутнього Донського) зненацька, пише «Енциклопедія історії Білорусі».

Зламавши опір князів Семена Дмитровича Cтародубського-Кропиви і Костянтина Юрійовича (князя Оболенського) війська ВКЛ наблизилися до Москви, де на річці Тросна його зустріла наспіх зібрана «застава» на чолі з воєводами Дмитром Мініним і Акінфієм Шубою.

Важкоозброєна литовська кіннота вщент розгромила заставу, обидва воєводи і майже всі ратники були вбиті або потонули в Тросні. Перемога в Тросненській битві відкрила Ольгерду шлях на Москву.

ТОП-3 поради по вибору ременя до авто з дизельним двигуном

п’ятниця, 23 серпень 2024, 8:50

Ремінь газорозподільного механізму (ГРМ) - забезпечує синхронну роботу клапанів і поршнів, контролюючи їхній рух. Якщо ремінь ГРМ виходить з ладу, це часто призводить до серйозних пошкоджень двигуна. У дизельних автомобілях, де двигуни працюють під під...

Як використовувати промокод на Фавбет

четвер, 22 серпень 2024, 15:51

Промокоди стали невід'ємною частиною сучасного онлайн-гемблінгу, і казино Favbet не є винятком. Ці спеціальні коди пропонують гравцям додаткові бонуси та можливості, збільшуючи шанси на виграш. Використання промокодів може значно підвищити рівень задов...