Ресайкл по-українськи: з чого створюють нові речі? (фото)

Винахідливі hand made майстри знайшли рішення, яке допомагає не лише покращити екологічну ситуацію, а і зменшити собівартість нових виробів.

Ресайкл по-українськи. Фото: "Депо"

У світі набуває популярності ідея повторного використання вживаних речей та матеріалів. Українські handmade-майстри долучились до тренду на розумне споживання. Сучасне суспільство виробляє та споживає значно більше товарів, ніж йому насправді потрібно, а на зміну речам, які набридають чи псуються, швидко приходять нові. Про новий "український хенд-мейд" розповідають журналісти "Депо", повідомляють Патріоти України.

Винахідливі hand made майстри знайшли рішення, яке допомагає не лише покращити екологічну ситуацію, а і зменшити собівартість нових виробів - достатньо створювати їх з речей, що вийшли з ужитку, або залишків матеріалів від промислових виробництв. Так з’явився світовий тренд на ресайкл та апсайкл, який набуває популярності і в Україні.

Ресайкл – це створення виробів з перероблених або вживаних матеріалів, апсайкл передбачає виготовлення нових речей на основі старих, які мають абсолютно нове призначення.

1. Шкіра. Майстри, які спеціалізуються на ресайклі, використовують найрізноманітніші матеріали - про попереднє життя багатьох виробів майже неможливо здогадатись без підказки: іноді це залишки шкіри, які великим виробництвам просто нема де застосувати. Дехто використовує речі, що повністю або частково збереглися в хорошому стані, наприклад, старі шкіряні куртки.

З переробленої шкіри найчастіше створюють стильні аксесуари: від візитниць та гаманців до сумок та рюкзаків. Такі товари не поступаються якістю, зручністю та зовнішнім виглядом зразкам серійного виробництва, проте мають важливу перевагу – для їх створення не використовують спеціально заготовлену шкіру, а це означає, що таке виробництво мінімально впливає на природу.

2. Тканини. Деякі майстри використовують залишки тканин від великих виробництв, або одяг, що не був реалізований в магазинах, і створюють з них текстильні аксесуари, декор для дому, чи, навіть, одяг. Зазвичай, такі речі виготовляються з клаптиків тканини або текстильної пряжі.

До речі, вироби з крупної пряжі стали трендом цього року і успішно складають конкуренцію речам з натуральної шерсті - окрім привабливості та практичності такий матеріал значно дешевший від вовни. Хтось з майстрів самостійно розрізає тканину на тонкі смужки, щоб потім зав'язати з них нові вироби, а хтось - закуповує готову пряжу у виробництв. В будь-якому разі виготовлення таких виробів не лише фінансово вигідне покупцям та майстрам, а й і сприяє збереженню природи, оскільки промислове вирощування бавовни завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу.

3. Деталі пристроїв. Різноманітні гаджети - невід'ємна складова комфортного життя у 21 столітті, проте вони мають властивість виходити з ладу чи просто морально застарівати - постійно з'являються нові, більш досконалі моделі, а старі зазвичай відправляються на смітник. Проте, знайшлись умільці, які навчились працювати навіть з таким специфічним матеріалом - деякі майстри використовують деталі телефонів, комп'ютерів та інших пристроїв для створення предметів інтер'єру та аксесуарів. Наприклад, львівська майстерня Circuit Stuff займається виготовленням каблучок, сережок і інших прикрас ручної роботи зі старих материнських плат.

4. Скло. Ще один популярний матеріал серед майстрів, які займаються ресайклом - перероблене скло. Виявляється, з перегорілої лампочки можна зробити вази, підсвічники та інший незвичайний декор для дому, а старі винні пляшки часто перетворюються на світильники, посуд та частини меблів. Крім того, майстри, які працюють зі склом (наприклад, займаються створенням вітражів), інколи використовують залишки скла від основного виробництва для виготовлення прикрас та дрібного декору.

5. Механічні деталі. Деталі від годинників та інших механізмів використовуються для декорування найрізноманітніших речей від прикрас та флешок до предметів інтер’єру у популярному стилі "стімпанк".

Зробити точну копію ресайкл або апсайкл речей доволі важко, а іноді просто неможливо - складно знайти абсолютно однакові за розмірами та зовнішнім виглядом матеріали, що в подальшому підлягатимуть переробці.

Окрім неповторності та екологічності єще одна суттєва перевага - завдяки низькій собівартості матеріалів, з яких виготовляються такі вироби, майстри мають змогу встановлювати на них доволі демократичні ціни. Деякі майстерні навіть надають додаткові знижки замовникам, які приносять матеріали для їх виготовлення, беручи оплату лише за роботу.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...