Росія і США скочуються в глибини холодної війни. Однак Москва тисне на Трампа, домагаючись від нього зустрічі з Путіним у Білому домі - The New York Times

Аналітики підкреслюють, що зустріч Трампа і Путіна потрібна Росії для її внутрішньої повістки. Москва бачить, що піддалася обстракізму з боку міжнародного співтовариства після отруєння Скрипаля і його дочки Юлії.

Путін і Трамп. Ілюстрація:Корреспондент.net

Президент Трамп відвідав Флориду минулого тижня. Після телефонної розмови з російським лідером він сказав журналістам в Овальному кабінеті, що очікує "побачити президента Путіна в недалекому майбутньому". Про це йдеться на сайті видання The New York Times, передають Патріоти України, продовжуючи:

У понеділок Росія спробувала подолати дипломатичне загострення у відносинах із Заходом, яке виникло минулого тижня, намагаючись змусити Дональда Трампа зустрітися з Володимиром Путіним в Білому домі. Ця зустріч послабила б враження, що гнівна реакція на отруєння колишнього російського шпигуна ізолювала Росію від міжнародної спільноти.

Радник Кремля із зовнішньої політики Юрій Ушаков заявив, що Трамп в телефонній розмові з Путіним 20 березня запропонував найближчим часом зустрітися в Білому домі. Ушаков дав зрозуміти, що російський лідер хотів би прийняти його пропозицію. "Це досить позитивна ідея", - сказав він.

Трамп сказав репортерам в день телефонної розмови, що очікує «зустрічі з Путіним в недалекому майбутньому». Білий дім у понеділок підтвердив, що включений в "список потенційних місць" проведення зустрічі. Однак телефонна розмова відбулася до масштабної висилки дипломатів, проведеної минулого тижня у відповідь на отруєння нервово - паралітичним агентом Сергія Скрипаля, колишнього російського розвідника, який нині живе у Великобританії.

Незрозуміло, чи відбудеться така зустріч. Обидві сторони виступили в понеділок з туманними і навіть суперечливими одна одній заявами. Через кілька годин після коментаря Ушакова представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що радник президента висловився неточно.

Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс підтвердила, що зустріч Білого дому обговорювалася, але нівелювала її ймовірність: "На даний момент нам більше нема чого додати".

Ідея особистої зустрічі двох президентів після того, як кожен з них вислав 60 дипломатів і закрив консульства, підкреслила ступінь мінливості російсько-американських відносин останнім часом. Трамп залишився в дружніх відносинах з Путіним особисто, навіть коли зв'язки між їх країнами скочуються в глибини холодної війни.

Проведення зустрічі зараз, схоже, суперечить позиції нової зовнішньополітичної команди Трампа, в тому числі Майка Помпео, висунутого на пост держсекретаря, і радника з національної безпеки Джона Болтона. Обидва вони вважаються "яструбами" по відношенню до Росії.

"Думаю, росіяни зараз хочуть змінити порядок, - сказала колишня співробітниця розвідки Анджела Стент, нині директор Центру євразійських, російських і східноєвропейських досліджень в Джорджтаунському університеті, - Можливо, в контексті новинних повідомлень про розкол з питання політики на російському напрямі вони хочуть дати хід можливій зустрічі до того, як Болтон і Помпео вступлять в нові посади".

Зустріч Трампа з Путіним, "як ніби він не пов'язаний зі своїми радниками", може бути частиною "стратегії Росії щодо залучення Трампа", припустила колишній співробітник Державного департаменту при президенті Бараку Обамі Сара Мендельсон. Точно так само Трамп "намагається залучити" Путіна, як ніби не було втручання Росії у вибори 2016 року

"Здається, все відбувається в паралельних світах, сказала вона, - в одному Росія "труїть" і "втручається", а в іншому нічого подібного не відбувається".

Інші аналітики підкреслюють, що зустріч Трампа і Путіна потрібна Росії для її внутрішньої повістки. Москва бачить, що піддалася обстракізму з боку міжнародного співтовариства після отруєння Скрипаля і його дочки Юлії.

"Люди усвідомлюють, який сильний удар їм завдали, - сказав колишній посол США в Росії Джон Байєрлі. - Це спосіб сказати: "Бачите, не так уже й погано, Путіна як і раніше приймають в пристойному суспільстві". Я був у Москві в березні, незадовго до виборів, і мене вразило, наскільки деяким представникам російської еліти набрид їх вічний статус відщепенців - і так було ще до Скрипаля".

Візит в Білий дім став би знаменним жестом на адресу російського лідера. Путін не був в Білому домі з 2005 року, коли його там приймав Буш. Потім зустріч на вищому рівні в США відбулася в 2007 році, коли Буш і його батько взяли Путіна в резиденцію в Кеннебанкпорті. Обама за вісім років свого президентства не запросив Путіна в Білий дім жодного разу.

Трамп і Путін зустрічалися в Німеччині і у В'єтнамі на полях міжнародних самітів. Вони не планували зустрічатися до листопада, коли, як очікується, обидва відвідають саміт G20 в Аргентині.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...