"Росія несе колосальну відповідальність за те, що там відбувається": Кандидат в президенти РФ запропонував план припинення війни з Україною

План складається з 10 пунктів.

Григорій Явлінський. Фото:Новая газета

Кандидат в президенти Росії від партії "Яблуко" Григорій Явлінський поклав на свою країну відповідальність за війну на Донбасі і запропонував план припинення конфлікту з Україною. Про це пише УНІАН, передають Патріоти України.

"Росія несе колосальну відповідальність за те, що там відбувається", - заявив він в ході зустрічі в Москві з експертами з питань міжнародної політики та питань безпеки.

За словами політика, нинішня влада РФ не шукає виходу з кризової ситуації. Він обіцяє зробити встановлення миру з сусідами одним з головних векторів його майбутньої політики. Явлінський запропонував 10 пунктів рішення конфлікту з Україною.

Для початку Москва повинна вивести з Донецької та Луганської областей російських "відпускників і ополченців", говорить він, підкреслюючи, що будь-які підрозділи російських збройних сил повинні покинути Донбас. За його словами, Росії необхідно негайно припинити військову, фінансову, дипломатичну та іншу підтримку сепаратизму на території України.

По-друге, відзначає Явлінський, необхідно створити умови для появи міжнародних миротворчих сил з метою забезпечення безпеки українського населення на окупованих територіях.

Також потрібно відмовитися від політики "обмеженого суверенітету" стосовно України і не перешкоджати європейському курсу країни, підкреслює кандидат.

Четвертий пункт в програмі Явлінського передбачає "негайне припинення розпалювання ненависті до України і пропаганди війни в російських державних ЗМІ".

Наступний крок - обмін полоненими за формулою "всіх на всіх", амністія, а також ініціювання пропозиції країнам "нормандської четвірки" і США взяти під контроль "території Донецької та Луганської областей з особливим порядком місцевого самоврядування" на основі інституту міжнародної опіки, передбаченого главою ХII Статуту ООН із застосуванням досвіду Дейтонських угод 1995 року і угод щодо статусу Саара 1954 року.

У сьомому пункті Явлінський пропонує укласти багатосторонню (Україна, Німеччина, Франція, США, Євросоюз і РФ) угоду про тимчасовий статус "територій Донецької та Луганської областей з особливим порядком місцевого самоврядування" під егідою Ради безпеки ООН, відповідно до якої всі владні повноваження на цих територіях передаються міжнародним органам управління, судочинство, правоохоронна діяльність, контроль за кордоном здійснюються представниками країн-учасниць угоди.

Крім того, Явлінський пропонує здійснити демілітаризацію всієї зони конфлікту і прилеглих територій, після чого розробити і ввести режим "особливої економічної зони" на основі комбінації Угоди про асоціацію України з ЄС і відновлення дії Угоди про зону вільної торгівлі з СНД.

Далі, переконаний політик, слід сформувати спеціальні фонди економічної допомоги для відновлення економіки і соціальної сфери регіону.

10-м пунктом Григорій Явлінський передбачає, що після встановлення безпеки і нормального життя населення, вся окупована територія Донбасу буде передана під повний контроль України. Ступінь готовності до передачі повинні визначити країни-підписанти угоди, вважає кандидат в президенти Росії.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...