Щоб купували лише у олігархів: За самовільне відключення від теплопостачання та гарячої води намагаються штрафувати

Автори законопроекту пояснили, що в Україні нині "відсутня чітка відповідальність споживачів" за такі самовільні дії.

Автономне опалення - не для усіх. Фото: avtonomnoe.dp.ua.

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який передбачає накладення штрафів на українців, які самовільно будуть від'єднуватися/відключатися від теплових мереж/внутрішньобудинкових систем централізованого опалення, а також від гарячої води, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води", який розміщений на сайті парламенту. У документі пояснюється, що в Україні нині "відсутня чітка відповідальність споживачів" за такі самовільні дії. Законопроект передбачає внесення змін до низки чинних законів.

"Прийняття законопроекту дозволить забезпечити споживачів якісними послугами з централізованого опалення та постачання гарячої води. Реалізація запропонованих законопроектом змін дасть змогу суттєво покращити функціонування сфер теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води та створить сприятливу основу для збалансованого розвитку житлово-комунального господарства", – ідеться в пояснювальній записці.

Зокрема, законопроект пропонує внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Нині стаття 150 передбачає попередження чи накладення штрафу на 17-119 грн на громадян і посадових осіб за "порушення правил користування житловими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під'їздів, прибудинкових територій, порушення правил експлуатації житлових будинків, житлових приміщень та інженерного обладнання, безгосподарне їхнє утримання, а також самовільне переобладнання та перепланування житлових будинків і житлових приміщень, використання їх не за призначенням, псування житлових будинків, житлових приміщень, їхнє обладнання та об'єктів благоустрою".

У новій редакції цієї статті пропонують розширити поняття "перепланування" такими словами: "в тому числі самовільне відключення від внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення та постачання гарячої води". Водночас може зникнути від відповідальності "попередження", а штраф стане обов'язковим і невідворотним. Він становитиме 340-1360 грн (від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) для громадян та 850-1700 для посадових осіб (від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів).

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...