Скрепи дограються у свою "гібридність": Росія атакувала 4 тис. смартфонів солдатів НАТО - The Wall Street Journal

Нинішня російська кампанія по переслідуванню і залякуванню солдатів НАТО є безпрецедентною.

Ілюстрація:112 Україна

Починаючи з літа цього року російські хакери атакували смартфони близько 4 тис. військовослужбовців НАТО, розміщених в Польщі та країнах Балтії. Про це з посиланням на заяви самих військових повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України за матеріалами Еспресо.TV.

Однією з жертв російської кібератаки став підполковник армії США Крістофер Леуру, який в липні заступив на пост командувача бази НАТО в Польщі.

За його словами, одного разу він повернувся в свій автомобіль після закінчення стрільб і виявив, що його особистий iPhone піддався хакерській атаці: невідомі намагалися зламати другий рівень захисту пароля з російської IP-адреси.

"На екрані була маленька карта Apple, і в центрі карти була Москва. Там був напис: хтось намагався отримати доступ до вашого iPhone", - зазначає Леуру.

Як сказано в матеріалі, Леуру, який готує тактичні позиції військ до відбиття потенційного російського вторгнення, також виявив, що за ним "фізично стежать за його iPhone". Зокрема, росіяни намагалися визначити його місце розташування за допомогою геолокації.

Такі ж проблеми спостерігалися зі смартфонами 6 солдатів, які перебувають під його командою. У них зламали телефони або акаунти Facebook.

На Заході вважають, що в кризовій ситуації зламані телефони можуть бути використані для уповільнення реакції НАТО на військові дії Росії, якщо, наприклад, особистий телефон командира буде використаний для відправки помилкових розпоряджень. Хоча такі повідомлення, отримані з особистого пристрою, повинні ігноруватися, це може створити плутанину.

"Якщо ж зламаний телефон потрапить в зону, що охороняється, наприклад на військовий командний пункт, він може бути використаний для збору конфіденційної інформації", - зазначає видання.

Як повідомив газеті експерт дослідницького центру Chatham House Кір Джайлс, нинішня російська кампанія по переслідуванню і залякуванню солдатів НАТО є "безпрецедентною".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...