Скрепи в шоці: НАТО компенсує Україні частину втрат від анексії Криму

Альянс збирається допомогти українцям модернізувати систему зв'язку у ЗСУ, покращити рівень кіберзахисту та контролю над повітряним простором.

НАТО та Україна. Фото: www.ohorona24.com.ua.

У 2016 році в Україні планується запустити три трастових фонди НАТО, один з яких дозволить Києву поліпшити контроль над повітряним простором і компенсувати можливості у цій сфері, втрачені в результаті анексії Криму. Про це "Апострофу" розповів заступник міністра оборони України з питань євроінтеграції Ігор Долгов, передають Патріоти України.

За його словами, в Україні залишилося запустити три трастових фонди НАТО. Вони стосуються модернізації системи зв'язку та автоматизації Збройних сил, покращення рівня кіберзахисту і запуску нової системи перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців. Долгов зазначив, що переговори по запуску цих трастових фондів перебувають на заключному етапі, а їх реалізація планується в 2016 році.

Зокрема, важливою для обороноздатності України буде допомога НАТО в модернізації систем зв'язку (Command, Control, Communications and Computers), пояснив чиновник: "Першим проектом у рамках цього фонду буде розширення можливостей України в плані контролю над повітряним простором. Це дозволить нам відновити кошти , втрачені внаслідок тимчасової окупації Криму, і забезпечити більш ефективний контроль над авіапереміщеннями".

За його словами, в рамках цього фонду передбачаються також поставки Україні новітніх засобів зв'язку. У сфері кібербезпеки, зауважив Долгов, зроблені всі необхідні дослідження, а також проведено тендер на закупівлю і постачання необхідного обладнання: "Зараз ми закінчуємо необхідні юридичні процедури, і ці кошти будуть поставлені в Україну".

При цьому, сказав представник Міноборони, програма НАТО з перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців здійснювалася в Україні ще до початку російської військової агресії. "Якщо раніше можливості фонду були спрямовані на підготовку військовослужбовців після виходу на пенсію, то зараз ми разом з нашими партнерами думаємо про адаптацію воїнів після демобілізації. Ця робота проходить через вищі навчальні заклади по всій території України. Протягом наступного навчального циклу очікується, що перепідготовку пройдуть близько 600 військовослужбовців", - резюмував Долгов.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...