Собі в збиток не працюватимуть: Експерт пояснив, хто постраждає від занижених цін на ліки

Частина імпортних медпрепаратів може просто зникнути з ринку, бо граничні ціни, визначені Кабміном, нижчі за ввізні ціни на ліки.

Ілюстрація:http://eveningkiev.com/

З аптечного асортименту може зникнути частина імпортних препаратів. Їх фармацевтам пропонують продавати за зниженою ціною. Аптекам це не вигідно. Про це Gazeta.ua розповів Руслан Світлий, гендиректор столичного комунального підприємства "Фармація", передають Патріоти України.

"Кабмін прийняв постанову, де визначив граничні ціни на ліки від гіпертонії, астми, діабету другого типу. Це соціальні захворювання. У списку 900 найменувань. Їх не матимемо права продавати дорожче за визначені урядом ціни. Половина з них піде з ринку. Граничні ціни нижчі за ввізну ціну", - сказав він.

Порівняли ціни на ці ліки у п'ятьох європейських країнах - Чехії, Словаччині, Угорщині, Польщі і Латвії. Там частину витрат на ці ліки компенсує держава. Так уклали нові розцінки.

"Оригінальні імпортні препарати не можуть коштувати дешево. Розробка коштує 1,5 мільярди доларів. Займає 14-15 років. Ціни на імпортні препарати не вписуються у встановлений ціновий коридор. А продавати їх дорожче ми не маємо права. Вітчизняні ліки якісні, але не завжди ними можна замінити імпортний препарат. Від астми вітчизняних ліків немає. Слід врахувати і чинник звикання до лікарських засобів", - коментує Руслан Світлий.

За його словами, у встановлені граничні ціни вписуються навіть не всі вітчизняні препарати. На ліки з цього списку виробники знижують ціни - мають таку змогу. Імпортні ліки не дешевшатимуть. Аптеки їх просто перестануть закуповувати.

Почати продавати ліки за граничними цінами мали з 25 лютого. Дію постанови відтермінували на 1 квітня.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...