Сьогодні Святий вечір: що потрібно і що не можна робити на Святвечір

Не забувайте про традиції.

Святвечір. Фото: uzhgorod.ws


Сьогодні ми відзначаємо Святий вечір (Святвечір)! Перед Різдвом потрібно прибрати в будинку і приготувати 12 пісних страв. Зверни увагу, що вечеря в Святий вечір безалкогольна та пісна. 6 січня пити не можна! Різдво відзначають 7 січня, нагадують Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

Хочеш зустрічати Різдво за всіма правилами?У Святий вечір 6 січня віруючим рекомендують дотримуватися сурового посту до вечірнього богослужіння.Що можна і не можна робити у Святій вечір 6 січня?

Сходіть до церкви. Це головне, що потрібно зробити.Після богослужіння, як тільки з'явиться перша зірка (на згадку про Вифлеємську зірку, що сповістила про народження Ісуса Христа), починають вечірню трапезу.Починати прийнято кутею, потім йдуть 11 пісних страв.Якщо ти хочеш сурово слідувати правилам, то від алкоголю відмовся.На Святвечір потрібно надягати святковий одяг, при цьому краще уникати речей чорного кольору.

Під час вечері не можна багато розмовляти, виходити з-за столу. Незаміжнім не можна сидіти на кутах столу, щоб не залишитися без подружньої пари. Вважається, що взявши ложку в руки, не можна знову класти її на стіл. Не можна запивати страви водою - тільки узваром. Не можна виходити з-за столу, тим паче -з дому, поки не закінчиться вечеря. Потрібно спробувати хоч потрохикожноїстрави.Але не можна і з'їдати всю їжу цілком, щоб холодильник не залишився порожнім.

Дуже важливо ще напередодні свят пробачити своїх ворогів, попросити вибачення у тих, кого образив, за святковим столом непліткувати, не сваритися.До числа обмежень 6 січня відноситься і секс. Секс в Святий вечір заборонений.

Вірили, що перед Різдвом потрібно обов'язково попаритися в лазні - так здоров'я стане міцнішим. У цей вечір заборонялося йти з дому, щоб скотина навесні не плутала по лісах. До того ж Святвечір завжди вважався сімейним святом, тому всім членам сім'ї слід бути вдома. Не можна було на Святвечір ткати, подейкували "на святий вечір ткати - нещастю догоджати".

Різдвяну вечеря з м'ясними стравами, алкоголем і веселощами влаштовують 7 січня.Тут знову подають кутю та узвар, а потім вже ситні м'ясні страви.

Можна пити вино. Зверни увагу, що пити - все-таки не напиватися. Це таке свято, коли потрібно не забувати, навіщо зібралися.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...