Справедливості у справі MH17 не буде без приборкання фінансової сили Росії, - західні ЗМІ

Вина Москви не викликає сумнівів. Але за три роки нікого так і не арештували і не засудили.
На місці аварії Боїнга. Фото: Рейтерс.

Цього дня три роки тому на Майдані Незалежності у Києві, де все ще стояли барикади демонстрантів, які відмовлялися йти доки влада повністю не очистить себе від корупції, почали говорити про падіння цивільного літака. Деталі були дуже поверхневі, але невдовзі стало зрозуміло, літак Malaysia Airlines, який здійснював рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий в охопленому війною Донбасі. Загинули всі 283 пасажири і 15 членів екіпажу. Про це на сторінках The Guardian пригадує оглядач Девід Патрікаракос, передають Патріоти України та пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

Політична реакція була масштабною. До того моменту війна в Україні відбирала життя лише українців і росіян. І от понад 200 іноземів, серед яких багато громадян ЄС, загинули в зоні конфлікту. Тогочасний прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон зробив однозначну заяву в Палаті громад парламенту: "Президент Путін постав перед чітким вибором, як йому відповісти на цю трагедію. Сподіваюся, він використає цей момент, щоб знайти спосіб вийти з цієї жахливої і небезпечної кризи, а Росія припинить підтримувати сепаратистів".

Кемерон говорив жорстко, але робив замало. І в цьому то і полягає проблема. Після збиття рейсу MH17 міжнародна група слідчих була створена, щоб з'ясувати, що насправді сталося. Минулого року вона постановила, що система "Бук" прибула з Росії на захоплену російськими силами територію Донбасу, збила малайзійський лайнер, а потім повернулася в Росію того ж дня. Вина Москви не викликала сумнівів. Але за три роки нікого так і не арештували і не засудили. А тим часом, родини 298 жертв продовжують тужити за рідними без будь-якого шансу на справедливість у найближчому майбутньому.

"Трагедія MH17 ілюструє дві речі. По-перше, агресивна Росія стає дедалі більшою проблемою, а не меншою. В той час, як світ відводить очі від війни в Україні, насильство продовжується. По-друге, ми на Заході, особливо у Великій Британії, де лондонський Сіті відмиває російські брудні гроші - співучасники", - пише оглядач.

"В Лондоні поєдналися два великих тренди: підйом офшорної фінансової системи і підйом глобалізованих авторитаристів", - зауважив автор книги "Прокляття клептократії" Бен Джуда.

І немає яскравішого прикладу глобалізованого авторитаризму, ніж Володимир Путін і його оточення. Джуда дослідив, що саме Лондон став столицею відмивання російських грошей. Управління з фінансового регулювання і нагляду Великої Британії до розформування встановило, що на відмивання грошей припадає 3,8% британського ВВП. Нерухомість стала головним активом, через який офшорні компанії легалізовують брудні гроші у Лондоні. Анонімні компанії тепер володють 37 тисячами об'єктів нерухомості у британській столиці, що становить більше 2,25 квадратних миль площі. Національна агенція з питань злочинності застерігає, що масштабне відмивання грошей у Лондоні становить "стратегічну небезпеку для економіки і репутації Великої Британії".

"Кремлівські еліти володіють нашими маєтками, їхні діти ходять до наших найдорожчих шкіл, вони купують наше мистецтво і футбольні клуби. Вони платять нашим юристам. Російський вплив у Великій Британії сильніший, ніж у будь-який момент Холодної війни. І хоча Москва терпить осуд того, що вона робить в Україні, суттєві дії досі не на порядку денному: "Наші люди володіють значною частиною вашої столиці її інститутів. Боротися з нами для вас дорожче". Такий стан речей неприйнятний", - пише оглядач.

Він зауважує, що Британія повинна почати опиратися. Чесно кажучи, вона показала себе краще в цьому, ніж будь-яка інша європейська країна. Але її зусилля до цього часу були неефективними. Це повинно змінитися.

"По-перше, ми повинні підтвердити нашу прихильність до європейської єдності, навіть в часи Brexit. Лише об'єднана Європа може боротися з Кремлем. По-друге, ми повинні переглянути фінансове регулювання. В цій сфері лейбористи пропонують правильну політику", - йдеться в статті.

Автор зауважує, що Британія повинна почати негайне національне розслідування, щоб розробити стратегію для боротьби з ухилянням від сплати податків і клептократією. Жодним анонімним компаніям не можна дозволяти вести бізнес чи володіти активами в Британії. Уряд повинен терміново створити державний реєстр всіх трастів, в якому б були перелічені всі їхні активи і бенефіціари. У всі часи більша прозорість завжди була метою. Ці політичні рішення не вилікують Лондон від епідемічної корупції. Але з них варто почати.

"Так само, як колись ми допомогли стримати радянську військову силу, ми тепер повинні допомогти стримати російську силу фінансову. До тих пір, поки це не станеться, не буде справедливості для 298 мирних людей, які трагічно загинули у цей день три роки тому", - йдеться в статті.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...