Ситуація у зоні АТО: Бойовики несуть втрати та організовують постановочні обстріли, - ГУР

Переодягнені військовослужбовці беруть участь у постановочних сценах, організованих за участі російських журналістів

Українські військові дотримуються режиму припинення вогню. Фото: 3222.ua

5 вересня у зоні АТО бойовики понесли втрати: один загинув, четверо - поранені. Втрати пов'язані з недотриманням правил обладнання мінно-вибухових загороджень. Крім того, російське командування організувало постановочні обстріли передових позицій, у сценах брали участь переодягнені у цивільний одяг військовослужбовці-жінки. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу ГУР Міноборони України.

"Обстановка в районі проведення АТО та навколо України станом на 5 вересня.

5 вересня ц.р. розпочалась активна фаза стратегічного командно-штабного навчання ЗС РФ “Кавказ-2016”.
Органи управління, з’єднання і частини, розгорнутого на полігонах Південного військового округу (Ростов-на-Дону) ЗС РФ та в окупованому Криму міжвидового угруповання військ, знаходяться у бойовій готовності “ПОВНА”. Угруповання військ Південного військового округу ЗС РФ нарощено на 11,2 тисяч військовослужбовців за рахунок підрозділів зі складу з’єднань Західного, Центрального, Східного військових округів та Повітрянодесантних військ ЗС РФ.
Сили та засоби Повітряно-космічних сил ЗС РФ перебувають у готовності до надання безпосередньої авіаційної підтримки дій наземного та морського компонентів.
Корабельні угруповання Чорноморського флоту та Каспійської флотилії вийшли з пунктів постійного базування і розпочали перехід до районів морського полігону “Опук” та північно-західної частини Каспійського моря відповідно.
Одночасно, розпочались командно-штабні тренування з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) армійських корпусів Центру територіальних військ (Новочеркаськ) Південного військового округу (Ростов-на-Дону) ЗС РФ.

На тимчасово окупованих територіях сходу України режим припинення вогню в цілому виконувався. Обстрілів з важкого озброєння не зафіксовано, але відмічено збільшення обстрілів зі стрілецької зброї та 82-мм мінометів.

Відбулось бойове зіткнення сил АТО з розвідувальною групою противника у районі н.п.Троїцьке. У районах н.п.Авдіївка та Мар’їнка діяли снайперські групи противника.

Основні зусилля противника зосереджувались на підтриманні боєготовності військ, ротації передових підрозділів, поповненні запасів боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, удосконаленні фортифікаційного обладнання на напрямках:
Новоайдарський. Проведено ротацію особового складу передових підрозділів 2 окремої мотострілецької бригади (Луганськ) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ;
Слов’янський. У смузі відповідальності 7 окремої мотострілецької бригади (Дебальцеве) 2 АК ЗС РФ удосконалюється інженерне обладнання місцевості. Встановлений режим припинення вогню активно використовується командуванням 7 омсбр для проведення прихованого мінування підходів до передових позицій та т.зв. сірої зони, у т.ч. забороненими міжнародними конвенціями протипіхотними мінами. З н.п.Ровеньки до н.п.Чорнухине переміщено п’ять цистерн з пально-мастильними матеріалами (250 тонн);
Донецький. Противник планує відновити контроль над раніше втраченими позиціями у районі промислової зони н.п.Авдіївка. Інженерно-саперною ротою 11 окремого мотострілецького полку (Макіївка) 1 АК (Донецьк) ЗС РФ проведено інженерну розвідку місцевості. Здійснено наведення мінометних розрахунків на позиції сил АТО.

Продовжується ведення розвідки сил АТО. Здійснюється підготовка до висування у період до 14 вересня ц.р. розвідувальних груп 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК (Донецьк) ЗС РФ.

Протягом доби підтверджені втрати противника склали один загиблий та четверо поранених військовослужбовців 11 окремого мотострілецького полку (Макіївка) та 3 окремої мотострілецької бригади (Горлівка) 1 АК (Донецьк) ЗС РФ, а також 7 окремої мотострілецької бригади (Дебальцеве) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ.
Безповоротні втрати противника пов’язані із порушенням правил обладнання мінно-вибухових загороджень. 4 вересня ц.р., внаслідок неупорядкованого прихованого мінування місцевості, в результаті підриву на протипіхотній міні ОЗМ-72 у т.зв. сірій зоні поблизу н.п.Сокільники, загинув військовослужбовець 7 окремої мотострілецької бригади (Дебальцеве) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ.

Українською стороною надана інформація представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про наявність танків, артилерійських систем калібром понад 100 мм, САУ та 122-мм РСЗВ “Град” у районах Красний Яр, Обозне, Ірміне, Макіївка, Донецьк, Саханка та Новоазовськ.

З огляду на суворе дотримання силами АТО режиму припинення вогню та відсутність реакції на збройні провокації противника, російське окупаційне командування, за участі журналістів російських телевізійних каналів, організувало постановочні обстріли передових позицій 7 окремої мотострілецької бригади (Дебальцеве) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ та 9 окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1 АК (Донецьк) ЗС РФ, а також прилеглих населених пунктів.
Для посилення ефекту російської пропаганди, у постановочних сценах брали участь переодягнені у цивільний одяг військовослужбовці-жінки, серед яких: ВЕРХОВОД Ірина Іванівна (09.07.1963 р.н., військовослужбовець 7 омсбр), МОСКВИЧ Олена Олександрівна (02.12.1969 р.н., військовослужбовець 9 ошмсп мп), а також використані документи та особисті речі (платіжні картки, смартфон) громадянки Росії Юлії НОВОЖИЛОВОЇ (31.12.1977 р.н., військовослужбовець 7 омсбр), яка зникла безвісті за нез’ясованих обставин 31 серпня ц.р.", - йдеться у повідомленні.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...