Таємниці України: Чоловічій оберіг робив опришків непереможними (відео)

Старовинна магія нашої Землі – одна з найсильніших в світі. Черес – елемент чоловічого одягу – з давніх часів має магічну славу для гуцулів. Якщо є бажання виготовляти оберіг своїми руками, допоможе відео, що додається.

Черес – елемент святкового одягу і предмет гордості гуцула. Фото: pinterest.comЧерес (пояс) — чоловічий шкіряний пояс. Поширений у гірських районах Карпат. Має різні розміри — від одної до шести пряжок. Оздоблюється ланцюжками з міді чи іншого металу, ґудзиками тощо. З правого боку міститься гаманець для грошей, приладдя для паління. До череса підвішується ніж та металевий топірець, пишуть Патріоти України з посиланням на сайт Нескучные новости.

Череси існують різних розмірів: на одну пряжку — "малий ре­мінь" або "пасок" та на дві пряжки — "великий ремінь", а також великий ремінь на шість пряжок.

Чому варто придбати магічний черес - оберіг відважних опришків - фото 1Пояс виготовляли з цілого шматка гладкої волячої або коров'ячої шкіри, зігнутої вздовж навпіл так, що згин був унизу. Вгорі його зшивали, за винятком хіба що тих проміжків, де утворювали кишені. В них опришки ховали кулі та монети. Завширшки пояс сягав від 20 до 45 см (нерідко його доводилося вирізати під пахвами).

Чому варто придбати магічний черес - оберіг відважних опришків - фото 2Дуже важкий черес часто підтримувався ще й двома мідними ланцюжками, перекинутими через плечі. Застібали його спереду кількома (від 3 до 5) пришитими до нього ремінцями з пряжками, оздоблювали витисканням на шкірі, мідя­ними ланцюжками, ґудзиками місцевої гуцуль­ської роботи ("ціточки"), летінкою із кольорових шкіряних тасемок тощо. До череса також прикріплювали кільця, короткі ланцюжки й гаплики, на які підвішували "рекітязі" (гаманці), "протич­ку" для файки, кресала та інші дрібні предмети. До широкого пояса на чотири-шість пряжок прикріплювався ще роговий "сугак" — пристрій для розв’язування вузлів, а та­кож "бганий" (складаний) ніж і металевий топірець. Також через плече перевішувалася дерев’яна або рогова порожниця.

Чому варто придбати магічний черес - оберіг відважних опришків - фото 3Черес одягали поверх сорочки і штанів, він не тільки захищав внутрішні органи воєвничих гуцулів, але й зміцнював м’язи середньої частини тіла при важкій фізичній праці, наприклад, у бокорашів, які сплавляли ліс чи пастухів, котрі щодня долали кілометри крутосхилів за рухливою отарою. І, нарешті - черес служив просто чудовим оберегом та прикрасою. Це елемент святкового одягу і предмет гордості та достоїнства кожного гуцула. Він підкреслював чоловічу силу і мужність. Як відомо, гуцульський юнак ставав лише тоді справжнім леґінем, коли батько дарував йому на день народження черес. Надалі пояс ставав родинною реліквією і передавався з покоління у покоління як особливий атрибут.

В Карпатах побутують й інші назви цього шкіряного пояса: попруга, букурія, баюр. Назва ж "черес" походить від праслав'янського "cersъ", що означає "чересла" (поясниця). В одному з карпатських замовлянь говориться: "Я тебе вишіптую, я тебе з крижів і чересел вибіраю". Подібні пояси знали і мандрівні чумаки, які возили сіль на Велику Україну з Гуцульщини та Прикарпаття. Ймовірно, таким чином дана традиція передалась запорожцям - товстий, міцно обтягнутий пояс захищав тіло козака від поранень, а також служив як патронташ.

Чому варто придбати магічний черес - оберіг відважних опришків - фото 4З найдавніших часів пояс розглядався в народі як магічний оберіг, сприяючий благополуччю і удачі, символ життєвої енергії. З чересом у гуцулів пов'язано безліч приповідок та прикмет. Вважалося, що коли при першому випасі прогнати через пояс череду, вона буде збережена і дасть приплід. У деяких регіонах, наприклад на Буковині, підперезували хлопчика і дівчинку, коли їм виповнювалося три роки.

Існував також звичай ховати померлу дитину підперезаною червоним поясом, так як він захищав душу дитини від потерчат і русалок та дозволяв безпечно перевтілитися. Що цікаво, в Індії також символізував "друге народження". За ведичним обрядом, перед тим як посвятити хлопчика в учні брахмана, його вбирали у новий одяг і пояс, даючи нове ім'я. Коли його підперізували, тоді брахман промовляв замовляння: "...ось прийшла до тебе Богиня-сестра — священна пов'язка... тепер усе погане відійде, очиститься силою вдиху та видиху".

Звичаї, записані дослідниками в Карпато-Балканській зоні свідчать про неабиякий зв'язок пояса з магічним світом плазунів. Наприклад, якщо кинути у клубок сплетених змій свій пояс і бігти проти Сонця, щоб змії не наздогнали, то на тому місці можна знайти корінь магічної "розрив-трави". Або, щоб не болів поперек, навесні шукають ящірку, розстеляють на землі пояс, намагаючись "перегнати" її через нього, тоді вдягають пояс на себе. Парубок, котрий хоче бути розумним і досягти успіхів у різних справах, знаходить навесні саламандру і протягує її тричі донизу під своїм поясом (вважається, що саламандра володіє таємницями мистецтва й ремесел).

Чому варто придбати магічний черес - оберіг відважних опришків - фото 5Чарівна магія пояса виходить з його круглої форми, що співвідносить людину з циклами часу, тобто сила пояса була силою самого часу. Магічний "черес" проводить межу між Верхнім (Небесним) світом і Нижнім (Підземним), а також символізує меридіан, оперізуючий землю, і немов би замикає простір гуцульського костюма. Можливо, саме тому опришки, оперезані чересом, були настільки непереможними, що наводили жах на панів майже до кінця XIX століття.

Чому варто придбати магічний черес - оберіг відважних опришків - фото 6Череси користуються популярністю на Західній Україні і нині. І не тільки, як елемент фольклору. У горах чоловіки із задоволенням носять його як щоденний атрибут одягу. Череси також виготовляють під замовлення як чудовий лікувальний засіб при болях у поясниці.

Відеоурок виготовлення череса

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...