Таємниця талісманів: Що допомогло стати чемпіонами Європи переможцям минулих років

У 1984 році талісман Франції Півень приніс їй перемогу. Чи принесе удачу Супер Віктор - 2016?

Звірі і ляльки - талісмани футбольних чемпіонатів. Фото: foottime.netПіноккіо, Бенелакі, Пено та український Славко - футбольні чемпіонати супроводжували і «охороняли» найнезвичніші талісмани. Кому і що принесло успіх?. В цьому намагалися розібратися Патріоти України за допомогою сайту Нескучные новости.

Сьогодні це традиція, а почалося все в далекому 1966-му. Саме в цьому році на чемпіонаті світу з футболу, який проходив в Англії, з'явився лев Віллі, який став першим талісманом в історії чемпіонатів з футболу. З того часу талісмани завжди супроводжують і охороняють футбольні змагання. Якими вони були, чим дивували і що означали - це ціла історія, але мова піде про найбільш незвичайні.

На чемпіонаті Європи, який в 1980 році приймала Італія, першопрохідцем став казковий персонаж Пінокккіо, ніс якого був розмальований в кольори італійського прапора, а в руці він тримав футбольний м'яч.

Піноккіо тоді обрали не випадково, виявляється, в ті роки казка італійського письменника Карло Коллоді Пригоди Піноккіо займала третє місце серед книг, які найбільше перекладались у світі, після Біблії та Корану. А сам казковий герой Піноккіо був дуже популярний не тільки серед дітей, але і дорослих.

Однак, цей футбольний талісман не був вподобаний публікою так, як сам його герой Коллоді.

Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА), наприклад, назвав талісман видовищем не для людей зі слабкими нервами. З доброго Піноккіо вийшов просто жахливий талісман: незграбний, з паперовим капелюхом на голові.

Талісманом Євро в 1984 році став не менш цікавий персонаж - півень. Чемпіонат тоді проходив у Франції, тому птаха одягнули у форму збірної Франції. Назвали півня Пено, що на жаргоні французькою мовою означає «пенальті».

Чому саме півень? Виявляється, у Франції галльський півень є особливим символом. На латині слово галлус означало одночасно і галл, і півень. Галлами стародавні римляни називали кельтів, які населяли Галлію - територію сучасної Франції, Бельгії та Північної Італії. Римляни дали таку назву кельтам тому, що вони всі були рудоволосими та їх вогненно-руді чубчики нагадували півнячі гребінці.

Також цього птаха в різні часи стали зображати на гравюрах і монетах в якості емблеми країни, застосовувати на прапорах і рукоятках холодної зброї. Півень також є емблемою Національного олімпійського комітету Франції. Чи то півень допоміг, чи то рідна земля, але Франція тоді виграла Євро-1984.

Були серед талісманів і кролики (в 1988 - ФРН та в 1992 - Швеція), і лев (1996 - Англія).

А ось дійсно всіх здивував талісман Євро-2000, яке тоді вперше в історії чемпіонату проходило відразу в двох країнах - Бельгії та Нідерландах. Ним став Бенелакі - наполовину лев, наполовину чортеня. Його обрали з п'яти тисяч пропонованих варіантів.

З одного боку, Бенелакі був чортом від прізвиська бельгійської збірної - «червоні дияволи», а з іншого - був левом, який є символом національної збірної Голландії.

Ім'я талісмана також має два значення. У першому воно співзвучне з Бенілюкс, під яким розуміють союз Бельгії, Нідерландів і Люксембургу. У другому - це злиття двох слів: латинського слова bene (хороший) та англійського lucky (везучий).

Бенелакі вийшов дуже незвичайним, напрочуд позитивним і доброзичливим, що не могло не сподобатися вболівальникам. Але він став останнім талісманом зі світу тварин і казкових персонажів.

Вже на наступному Євро в 2004 році талісманом став хлопчик на ім'я Кінаш, названий на честь емблеми на гербі Португалії, яка приймала чемпіонат.

Потім на Євро настали часи братів-близнюків. Два рази поспіль в 2008 і в 2012 роках талісманами чемпіонатів були саме вони. І це абсолютно логічно, адже Євро проводилося одночасно в двох країнах, тому і талісманів вирішили зробити два.

Так в 2008 чемпіонат, що проходив в Австрії та Швейцарії «охороняли» веселі Трікс і Флікс, близнюки з Альп. Це був перший талісман без футбольного м'яча. Для близнюків навіть спеціально написали пісню Feel the Rush (Відчуваю приплив сил) у виконанні Shaggy, під яку вболівальники танцювали прямо на трибунах.

У 2012 році Євро приймали Польща і Україна разом з братами-близнюками на ім'я Славек і Славко, які були одягнені в форми збірних країн-господарок чемпіонату, а їх волосся було розфарбоване в кольори національних прапорів.

Тоді президент Польського футбольного союзу Гжегож Лято заявив: «Найбільше мені подобається їх зачіска. Сорок років тому я мав таку ж».

Український нападник Андрій Шевченко, для якого Євро-2012 стало останнім турніром, в якому він вийшов на поле, тоді теж відзначив братів: «Персонажі дуже непогано грають у футбол, а це - хороший знак для турніру».

Проте, на адресу Славека і Славка, яких придумали на всесвітньо відомій кіностудії Warner Bros, було висловлено чимало і критики.

Цього року талісманом чемпіонату став справжній футбольний хлопчик-супергерой. Він, як Супермен, вбраний у червону мантію і магічні летючі бутси. На футболці збірної Франції, господині Євро-2016, у яку він одягнений - номер 16, його обирали самі вболівальники, залишаючи голоси на сайті УЄФА.

За допомогою аналогічного голосування на сайті та в соціальних мережах, в якому взяли участь 107.790 чоловік, вибрали і ім'я талісмана - Супер Віктор, що означає переможець.

Історія Віктора така. Він простий хлопчик з маленького містечка у Франції, який любить грати в футбол. Але одного разу під час гри в футбол з друзями Віктор, який шукав м'яч, що полетів через паркан, знайшов старовинну чарівну скриню, в якій були червоний плащ, м'яч і бутси. Саме вони і наділили хлопчика-футболіста суперможливостями. Чи принесе Супер-Віктор удачу Франції, як це зробив півень в 1984, ми дізнаємося вже невдовзі.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...