Терпець урвався: Військові заарештували президента Зімбабве, який правив 40 років

Зімбабвійська армія назвала те, що трапилося «безкровною корекцією».

В Роберта Мугабе серйозні проблеми. Фото: Рейтерс.

Після ночі заворушень в столиці Зімбабве Хараре, під час якої військові захопили будівлю державної телекомпанії ZBC і затримали міністра фінансів республіки Ігнатіуса Чомбе, армія помістила під арешт президента країни Роберта Мугабе і його дружину Грейс. Про це повідомляє РБК, передають Патріоти України.

Напередодні ввечері озброєні солдати на бронетранспортерах захопили «ключові позиції» в столиці країни. Зімбабвійська армія назвала те, що трапилося «безкровною корекцією» і запевнила, що глава республіки і його сім'я перебувають «в цілості й схоронності».
«Нашою метою є злочинці навколо нього (Мугабе - ред.), які скоюють злочини, що викликають соціальні та економічні проблеми в країні», - пояснив позицію місцевих військових в ході виступу на держтелеканалу представник армії генерал-майор Мойо, зазначивши, що цих осіб мають намір "притягнути до відповідальності".
Він закликав інші сили безпеки республіки «співпрацювати» з військовими «на благо країни» і пригрозив «відповіддю» тим, хто буде намагатися їм протидіяти. Мугабе займається політикою з кінця 1960-х років. В ході процесу проголошення незалежності Зімбабве на початку 1980-х років партія Мугабе здобула перемогу на парламентських виборах, а сам він тоді зайняв пост прем'єра і сприймався громадськістю як один з лідерів визвольної боротьби.
У листопаді 1987 року парламент Зімбабве прийняв поправку до конституції, яка скасовує посаду прем'єра і передає всю владу президенту, на посаду якого був обраний Мугабе, а колишній президент Канаан Банана був звинувачений в сексуальному насильстві і гомосексуалізмі, в зв'язку з чим був визнаний винним і засуджений до 10 років в'язниці.
В кінці 1990-х років Мугабе фактично санкціонував так званий «чорний переділ» - процес реквізиції сільськогосподарських земель у білої меншості. У 2002 році він вигнав з країни 4 тис. білих фермерів. З цього моменту Мугабе перебуває під санкціями ЄС. США зберігає відносно Зімбабве режим обмежувальних заходів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...