Три сценарії для Донбасу після закінчення Мінська-2

Бойовики бажають переговорів на умовах Москви, "місцевих виборів" та легалізації у якості "народної міліції".

Російські бойовики. Фото: novostey.com.

Експерти спрогнозували три варіанти розвитку подій на Донбасі, враховуючи, що дія Мінська-2 добігає кінця. Про це повідомляє Сегодня, передають Патріоти України.

Більшість експертів схиляється до того, що, оскільки нові переговори не проводилися, нинішня угода буде діяти далі автоматично. Так, за словами голови парламентського Комітету у закордонних справах Ганни Гопко, виконання Мінських угод з боку Росії немає, тому Мінськ-2 буде продовжуватися. «Але будуть продовжені і санкції проти Росії. А, беручи до уваги падіння цін на нафту, час істотно грає проти РФ», - зазначила Гопко.

У свою чергу політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач зазначив, що Україні зараз немає сенсу шукати альтернативу Мінську-2. Другим варіантом є перехід на женевський формат (Україна, Росія, Франція, Німеччина та США) плюс Англія. Експерти вважають, що такий міжнародне тиск може змусити РФ знизити напругу на Донбасі.

На думку екс-першого заступника секретаря РНБО Степана Гавриша, Україні цей формат вигідний: «Переговори на базі Радбезу ООН, де Росія займе місце однієї із сторін, а США і Великобританія — інше, можуть стати альтернативним варіантом. Третім варіантом є зрив перемир'я». «Вийти з Мінських домовленостей можна тільки загостренням боїв. В новій реальності одна із сторін буде пропонувати вже новий формат переговорів», - повідомляють експерти.

На думку групи Інформаційний спротив, саме під цей сценарій готують підґрунтя бойовики: «З початком 2016-го вони хочуть продовжити "мирний діалог" на умовах Москви, тобто провести "місцеві вибори" на Донбасі, легалізувавши бандформування під виглядом "народної міліції".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...