"Це визнають процесуальним порушенням": Експерт вказав на помилку Луценка і розповів, куди ще може втекти Янукович

Є декілька країн, які ніколи не видають по екстрадиції. Наприклад, Ізраїль або Китай.

Янукович може втекти у Китай. Фото: РБК.

Оголошення підозри колишньому президентові Віктору Януковичу через відео може завершитися провалом у суді. А в подальшому Янукович може залишити Росію. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав колишній голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький, передають Патріоти України.

"Немає впевненості, що той, кому зачитували, чув це. Навіть якщо зроблять запит до ростовського суду, сумнівно, що російська сторона підтвердить, що Янукович перебував біля телезв'язку і чув обвинувачення. Велика ймовірність, що це визнають процесуальним порушенням. І, на жаль, справу не розглянуть у суді", - пояснив він.

Під питанням залишається точна адреса перебування Януковича в РФ, додав експерт. "Генпрокурор повідомив, що до того, як оголосив підозру по телевізору, її направили за нібито встановленою адресою проживання. Але чи дійсно вона встановлена? Раніше ГПУ заявляла, що Росія не підтверджує місце проживання Януковича. Тому судові перспективи розгляду цього провадження дуже малі", - додав Старенький.

Процедуру заочного засудження треба доопрацювати, зауважив Старенький. "Янукович може заявити, що йому офіційно повістка не приходила. Бо проживає за іншою адресою. Такі моменти процесуально треба чітко прописати: як допитувати підозрюваного, чи може він надати пояснення інтернет-зв'язком, якщо він у іншій країні. Недосконало прописана процедура заочного засудження. І будь-який адвокат може це використати, щоб взагалі згорнути судовий процес", - додав колишній чиновник.

Допит як свідка також може бути на руку Януковичу, вважає екс-голова Державної пенітенціарної служби. "Допит як свідка є ознакою недопустимості доказів. У КПК записано: недопустимим доказом визнається показання свідка, який у подальшому буде допитаний як підозрюваний або обвинувачений у справі. Якщо у справі "беркутівців" Януковича допитали як свідка, а потім оголосили підозру - виникатиме питання у захисту, що це були неналежні докази. І вони не братимуться до увагу як обвинувачувальні" , - пояснив Старенький.

Водночас прогнозує, що колишній президент рано чи пізно потрапить до рук українського правосуддя. "Обвинувачення, яке висувають Януковичу, має тривалий термін давності. Як мінімум 25 років. А державна зрада не має терміну. До прикладу, нацистів знаходили у Латинській Америці через 30-40 років. Їх все одно передають до суду і їм виносять вироки", - сказав він.

Експерт не виключає, що Янукович може залишити РФ. "Якщо у людини великі гроші, вона може знайти куди утекти. Є декілька країн, які ніколи не видають по екстрадиції. Наприклад, Ізраїль або Китай. До речі, Китай - це одна із країн, куди Янукович незадовго до подій на Майдані їздив із візитом. Тому могли бути переговори не тільки щодо бізнес-інтересів держави. А й напрацювання, щоб туди зникнути", - резюмував Старенький.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...