У 2008 році українське суспільство і політики проігнорували попередження про майбутню російську агресію, - Забужко

На думку письменниці, через відсутність спілкування представників інтелектуальної еліти з представниками влади в Україні політика перетворюється на шоу.

Оксана Забужко. Фото:tyzhden.ua Письменниця Оксана Забужко вважає, що інтелектуали не впливають на публічну політику в Україні. "Інтелектуали не впливають на публічну політику в Україні. Крім посередницького класу, який має перекладати стратегії інтелектуалів на мову практичних дій потрібна така штука, як ресурс. В інформаційному суспільстві він забезпечується медіаполем. І якщо воно не контролюється цією ж країною, то воно посічене. Виставлене таким чином, щоб ми не чули один одного. Результат — деградація політики як такої", - каже письменниця, передають Патріоти України.

Письменниця як приклад наводить історію 2008-го року, коли суспільство і політики проігнорували попередження про майбутню російську агресію.

"Пан Олександр Сушко у серпні 2008 року написав аналітичну прогностичну статтю. Саме за кілька днів після початку російсько-грузинської війни на шанованому тоді ресурсі "Українська правда" під назвою "Україна наступна". В ній докладно було пояснено, як далі Росія нападатиме на Україну, як починатиметься це з Криму. Весь сценарій, в якому ми з 2014-го року живемо там був викладений у форматі попередження. Ніхто так і не звернув на неї потрібної уваги", - каже письменниця.

Вона вважає, що через відсутність спілкування представників інтелектуальної еліти з представниками влади політика перетворюється на шоу.

"З 2000 років почалася підміна національних інтересів інтересами електоральними — виграєм вибори, а там хоч трава не рости. Глобальна дезінтелектуалізація публічної політики, розрахунок на ідіота, короткі лозунги, звучні вислови. Умберто Еко такий стан назвав карнавалізацією — розрахунок на інфантилів і постійну забаву. Перетворення політики на видовище. Висміювання виступів політиків, дурнуваті вислови. На поверхні вас розважають, а ви берете у тому участь на правах рабів у Римському Колізеї. Насправді ж вами маніпулюють і не сприймають всерйоз", - каже Забужко.

Джерело: Gazeta.ua

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...