У Гаазі зацікавились Гіркіним та його "розстрільними наказами" (фото)

Доповідь польського депутата Госевської була опублікована ще наприкінці минулого року, однак зараз її почали розглядати в Гаазі.

Малгожата Госевська. Фото: РБК.

Міжнародний суд в Гаазі прийняв на розгляд доповідь депутата польського Сейму Малгожати Госевської про військові злочини на Донбасі. Доповідь на 157 сторінок містить, зокрема, «розстрільні накази», підписані особисто екс-головкомом «армії Новоросії» Ігорем Гіркіним. Документ може лягти в основу Трибуналу по Донбасу, на якому наполягають Україна і європейські країни. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Новий регіон.

Доповідь польського депутата була опублікована ще наприкінці минулого року, однак зараз її почали розглядати в Гаазі. Малгожата Госевська описала зустрічі зі свідками страт і жертвами тортур, зустрічі записувалися під час її поїздок по Донбасу в 2014 році.

Крім того, Госевська надала суду копії «розстрільних наказів», підписаних особисто екс-головкомом «армії Новоросії» Гіркіним. Справжність «розстрільних наказів» побічно підтверджував і сам Стрєлков-Гіркін - в інтерв'ю російським ЗМІ в травні 2014 року він заявив про розстріл Дмитра Славова і Миколи Лук'янова «за мародерство, озброєний грабіж, викрадення людини, залишення бойових позицій». Позасудові розправи він також пояснював жителям Слов'янська тим, що «командування «ДНР» не дозволить перетворити свій тил в поле кримінального свавілля», а правопорушення в зоні військових дій «будуть і далі каратися рішуче і нещадно».

Прес-секретар Стрєлкова Анастасія Михайлівська, в свою чергу сказала, що в курсі відправки документів в Гаагу, але в оточенні її начальника великого значення цьому не надають. «Польщі треба займатися своїми справами, а не пхати носа в чужі. Ця депутатка яке взагалі має відношення до Донбасу?» - заявила Михайлівська.

Як підкреслила польський депутат Госевська, більшість людей, свідоцтва яких вона зібрала, не знали особисто жертв і не змогли назвати їх імен і прізвищ, хоча і бачили розстріли. «Але у нас є документи з підписами, які ми також відправили до суду. Дуже часто жертвами ставали прості мирні жителі, навіть не активісти, не військові, не волонтери, хоча і таких безліч. Дуже багато описується випадків нападів бойовиків на мирних жителів з метою заволодіти їхнім майном і грошима», - повідомила політик.

За її словами, суд висловив великий інтерес до викладених фактів. Вона категорично проти того, щоб терористів Донбасу називали просто «сепаратистами». «Ви сказали «сепаратисти». Це не зовсім вірне слово. Там, як заявляли мені свідки, були представники різних російських служб. Є свідки, які самі працювали і приймали участь в роботі цих служб. Описується безліч випадків, коли катування здійснювали громадяни Росії. Тому некоректно вживати по відношенню до них це слово «сепаратисти». Це російські найманці і військові, які часто повторювали в Донбасі те, що робили радянські офіцери в Катині», - резюмувала Госевська.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...