У ГПУ повідомили, скільки отримували "беркутівці" за розгін Майдану

Виплати були регулярними протягом грудня 2013-го – лютого 2014-го.

"Беркутівці" під час розгону Майдану. Ілюстрація:znaj.ua

Бійці спецпідрозділу "Беркут" отримували від 3 до 5 тисяч гривень за застосування надмірної сили проти учасників Майдану взимку 2013-2014 років. Про це під час брифінгу повідомив начальник Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передають Патріоти України з посиланням на Громадське.

Ці виплати були регулярними протягом грудня 2013-го – лютого 2014-го. Загалом було виплачено 50 млн гривень нелегальних коштів.

Кошти були націлені на те, що силовики "будуть вчиняти такі дії проти протестувальників, незаконні у тому числі, після яких керівництво держави зможе розраховувати, що Майдан буде припинено", — сказав Горбатюк.

У грудні-лютому командири підрозділів отримували у кабінеті генерала Володимира Гриняка "незаконні кошти у розмірі 600-800 тисяч гривень для передачі підлеглим підрозділам: по 5 тисяч офіцерам, по 3 призначалося рядовим. Це мається на увазі одна виплата. Такі виплати здійснювалися регулярно і ми маємо дані про виплати 50 млн гривень, за попередніми даними", — додав Горбатюк.

Як відомо, 29 вересня ГПУ повідомила про підозру 3 колишнім посадовцям МВС України у злочинах проти майданівців. З'ясувалось, що двоє з посадовців на даний час займають керівні посади в Нацполіції. Однак суд відмовився розглядати обрання їм запобіжного заходу.

Прокуратура клопотала про арешт Сергію Поготову, який у часи Майдану обіймав посаду заступника начальника департаменту громадської безпеки МВС. На даний час він не працює у правоохоронних органах.

Також прокурори клопотали про арешт Ігору Бабичу, який працює начальником департаменту превентивної діяльності НПУ, а під час Майдану був головним інспектором відділу організації служби конвойних підрозділів. Його підозрюють у координації дій спецпідрозділів.

Третій підозрюваний — Анатолій Серединський. Він у 2014 році обіймав посаду начальника відділу служби управління організації конвойних підрозділів департаменту громадської безпеки МВС. Його підозрюють у координації дій спецпідрозділів та їх заохоченні.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...