У новому законі про санкції проти РФ юристи знайшли "технічну" лазівку для Трампа - ЗМІ

У законопроекті є пункт, в якому йдеться про те, що дозвільна процедура конгресу щодо зміни режиму санкцій не буде потрібна, якщо уряд США випускає "звичайну" ліцензію, яка не впливає на зовнішню політику щодо Росії.

Чи скористається Трамп можливою лазівкою у законі про санкції? Ілюстрація:Replyua.net

У законопроекті про нові санкції щодо Росії є одна "технічна" поправка, яка залишає президенту США Дональду Трампу можливість обійти дозвільну процедуру Конгресу. Про це пише РБК з посиланням на американську юридичну фірму Gibson Dunn, передають Патріоти України.

Прийнятий Конгресом США документ трансформує діючі укази президента Барака Обами про санкції проти РФ у безстроковий закон, який не скасувати іншими президентськими указами.

Головна особливість законопроекту в тому, що він істотно обмежує повноваження Трампа з управління російською санкційною програмою - щоб пом'якшити, призупинити або припинити санкції необхідно пояснити мету і наслідки в спеціальній доповіді конгресу, який може заблокувати ініціативу президента.

Однак в законопроекті є пункт, в якому йдеться про те, що дозвільна процедура конгресу не буде потрібна, якщо уряд США випускає "звичайну" ліцензію, яка не впливає на зовнішню політику щодо Росії.

У початковій версії законопроекту цього пункту не було.

"Це істотне доповнення до законопроекту залишає президенту США реальну свободу випускати ліцензії, що дозволяють діяльність, яка в іншому випадку була б покараною", - пише американська юрфірма Gibson Dunn в бюлетені для клієнтів.

Юрист вашингтонської Bryan Cave Кліф Бернс, який спеціалізується на санкціях, передбачає, що цей недолік в режимі парламентського контролю виконавча влада може використовувати для зміни антиросійських санкцій.

"Нічого не заважає Мінфіну видати так звану генеральну ліцензію просто підсумувавши, що це "не змінює істотно зовнішню політику США" щодо Росії", - говорить він.

Ніяких способів оскаржити таку думку законопроект не передбачає. Втім, інші юристи сумніваються, що застереження про "рутинні ліцензії" може бути на практиці використане як лазівка, відзначає агентство.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...