У Раді прийняли закон про комісію, яка встановлюватиме тарифи ЖКГ

За законопроект "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг" (НКРЕКУ) проголосувало 250 нардепів.

Ілюстрація:www.insurance.lviv.ua

Верховна Рада України прийняла законопроект №2966-д "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг" (НКРЕКУ). Відповідне рішення підтримали 250 народних депутатів, передають Патріоти України з посиланням на Подробности.

Метою розробки законопроекту є виконання зобов'язань Україною як стороною Договору про енергетичне співтовариство.

"Одним із завдань проекту закону є створення передумов сталості державного регулюючого впливу на діяльність суб'єктів природних монополій у сфері енергетики через рішення НКРЕКУ, що дозволить уникнути різких коливань в умовах господарювання суб'єктів, діяльність яких регулюється НКРЕКУ, зробить таку діяльність прогнозованою на більш тривалий термін, а це є одним з основних важелів для ефективного функціонування енергетики як базової галузі економіки України, забезпечення енергетичної безпеки і досягнення балансу інтересів споживачів, суб'єктів господарювання у сфері енергетики і держави", - йдеться в пояснювальній записці.

Цей законопроект № 2966-д складається з чотирьох розділів, а документом передбачено, що комісія буде складатися з семи членів, які призначаються і звільняються указом президента.

Майбутні члени НКРЕКУ будуть відбиратися конкурсною комісією в складі п'яти чоловік: двох представників призначатиме президент, двох - Рада (від комітету з питань паливно-енергетичного комплексу та комітету з питань житлово-комунального господарства), одного - Кабінет міністрів.

Прийом заявок буде здійснюватися протягом 45 днів з моменту оголошення конкурсу. Конкурсна комісія подає на розгляд президента кандидатури, які отримали найвищий рейтинг і пройшли перевірку, загальним списком в кількості з розрахунку "двоє на одну посаду члена регулятора".

Глава НКРЕКУ обирається членами комісії на закритому голосуванні і переобирається кожні два роки після затвердження першого складу комісії.

Згідно з текстом законопроекту, заміна діючих членів НКРЕКУ на нових проходитиме в три етапи: перших трьох членів повинні змінити не пізніше шести місяців з моменту вступу в силу закону, ще двох - не пізніше 12 місяців, інших - не пізніше, ніж через 18 місяців.

Діяльність НКРЕКУ повинна фінансуватися за рахунок надходжень до спецфонду державного бюджету внесків на регулювання, оплачуваних суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сферах енергетики і комунальних послуг.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...